Directorul ceremoniei de deschidere a JO, demis cu o zi înainte de startul evenimentului din cauza unei glume proaste
Directorul artisitc al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo, Kentaro Kobayashi, a fost demis cu o zi înainte ca evenimentul să înceapă, pentru o glumă despre Holocaust făcută într-o scenetă umoristică din 1998.
Demiterea sa a venit după apariţia unor imagini în care, aparent, îşi bate joc de Holocaust. „Hai să jucăm Holocaust”, a spus el în sceneta de atunci.
„Am aflat că, într-un spectacol artistic trecut, Kentaro Kobayashi a folosit un limbaj batjocoritor despre un fapt istoric tragic. Comitetul de organizare a decis să îl îndepărteze pe domnul Kobayashi din funcţia sa”, a declarat preşedintele Tokyo-2020, Seiko Hashimoto.
„Divertismentul nu ar trebui să-i facă pe oameni să se simtă inconfortabil. Înţeleg că alegerea mea stupidă a cuvintelor din acel moment a fost greşită şi regret acest lucru”, s-a scuzat Kobayashi, o personalitate a divertismentului din Japonia.
„Orice persoană, oricât de creativă, nu are dreptul să batjocorească victimele genocidului nazist. Regimul nazist i-a gazat şi pe germanii cu dizabilităţi. Orice asociere a acestei persoane cu Jocurile Olimpice de la Tokyo ar insulta memoria a şase milioane de evrei şi ar fi o batjocură crudă la adresa paralimpicilor”, a declarat rabinul Abraham Cooper, decan asociat al Simon Wiesenthal Center.
Această demitere vine la doar câteva zile după demisia lui Keigo Oyamada, compozitor al uneia dintre temele muzicale ale ceremoniei de deschidere, după ce au apărut interviuri pe care le-a acordat în anii 1990, în care a povestea fără remuşcări cum şi-a persecutat colegii de clasă cu dizabilităţi, în tinereţe.
În martie, un alt director artistic al ceremoniilor de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice, Hiroshi Sasaki, a demisionat, de asemenea, pentru că spus despre comediana şi vedeta în social media, Naomi Watanabe, că ar putea apărea ca un porc olimpic.
În februarie, preşedintele Tokyo-2020, fostul prim-ministru japonez Yoshiro Mori, a fost, de asemenea, obligat să renunţe la funcţie, după observaţii sexiste care au provocat furie la nivel mondial.