Algerul însăprește măsurile anti-COVID în fața revenirii pandemiei
Guvernul algerian a înăsprit duminică măsurile de luptă împotriva COVID-19 şi a promis că va accelera rata de vaccinare în faţa recrudescenţei contaminărilor provocate de răspândirea rapidă a variantei Delta, notează AFP.
S-a decis astfel extinderea interdicţiei de a circula pe timpul nopţii de la orele 20.00 (19.00 GMT) la 06.00 (05.00 GMT) cu începere de luni, pentru o perioadă de 10 zile, în 35 din cele 58 prefecturi ale ţării, printre care capitala Alger, potrivit unui comunicat dat publicităţii la finalul unei şedinţe de guvern prezidate de şeful statului.
Preşedintele Abdelmadjid Tebboune a preconizat „creşterea ratei de vaccinare în prefecturile dens populate, fiind primele focare de contaminare”, a precizat comunicatul.
El a îndemnat guvernul să atingă „obiectivul imediat de vaccinare a 2,5 milioane de persoane la Alger şi 50% din populaţia prefecturilor Oran, Constantine, Sétif şi Ouargla”, regiunile cele mai afectate.
Algeria a primit până în prezent 7,7 milioane de doze de vaccinuri – rusesc (Sputnik V), suedezo-britanic (AstraZeneca) şi chinezesc (Sinovac şi Sinopharm) – pentru o populaţie de 44 de milioane de locuitori.
Epidemiologii consideră că ar trebui să fie vaccinaţi cel puţin 20 de milioane de algerieni pentru a obţine imunitatea colectivă.
Potrivit Ministerului industriei farmaceutice, Algeria ar urma să producă la nivel local vaccinul chinezesc Sinovac.
O echipă de experţi chinezi a sosit vineri pentru a inspecta echipamentele şi materialele destinate producerii vaccinului Sinovac într-o uzină a grupului farmaceutic de stat Saidal, la Constantine (nord-est).
În urmă cu câteva luni, Algerul a anunţat că vaccinul rusesc Sputnik V urmează să fie produs în ţară din septembrie.
Care cea mai populată ţară din Maghreb se confruntă de mai multe săptămâni cu o recrudescenţă a pandemiei
Recordul cotidian de infecţii a fost doborât vineri, cu 1.350 de cazuri, potrivit Ministerului Sănătăţii.
De la declanşarea pandemiei la sfârşitul lui februarie 2020, în Algeria au fost înregistrate – oficial – 160.868 de contaminări şi peste 4.000 de decese.
La rândul său, Institutul Pasteur din Algeria a anunţat duminică pe pagina sa de Facebook că, „la 15 iulie, varianta Delta a depăşit toate celelalte variante care circulau până atunci, reprezentând 71% din virusurile aflate în circulaţie”. Institutul prevede „o rată mai mare de 90% în săptămânile următoare”.