Studiu: Est-europenii petrec mai mult timp în fața computerului, ca urmare a efectelor pandemiei
Huawei Consumer BG și Ipsos au realizat un studiu în țările din estul Europei și au aflat că mai mult de jumătate dintre aceștia nu iau măsuri pentru protejarea ochilor, însă, în același timp, aceștia au declarat că expunerea excesivă a ochilor la diferite ecrane este cauza deteriorării lor.
Huawei vine în ajutorul consumatorilor cu laptopurile din seria MateBook și noile monitoare care au primit certificarea TÜV Rheinland și care oferă un grad mare de protecție.
Conform studiului realizat de Ipsos pentru Huawei, est-europenii petrec mai mult timp în fața ecranelor, ca urmare a efectelor pandemiei, fiind, în același timp, conștienți că deteriorarea vederii este și o consecință a lipsei de informații legată de cum să aibă grijă corespunzător de vedere.
„Un număr mare de utilizatori nu știu că laptopurile moderne au funcții importante de protecție a vederii, precum reducerea luminii albastre și a luminii intermitente a ecranului, prezente și la laptopurile MateBook.” a declarat Wang Wei, Country Manager, Huawei Consumer BG România. „În calitate de producător de laptopuri, am decis că educația în această direcție este importantă și necesară, de aceea am demarat acest studiu european.”, continuă acesta.
Cel puțin trei ore pe zi
Studiul Ipsos, realizat pentru Huawei, arată că până la 58% dintre respondenți petrec mai mult timp în fața computerului, comparativ cu perioada anterioară pandemiei, adică înainte de martie 2020. În plus, 38% estimează că timpul petrecut în fața computerului a crescut cu cel puțin 3 ore pe zi. Mai mult, până la 53% declară că expunerea excesivă a ochilor la diferite ecrane este cauza deteriorării stării vederii lor.
Sondajul arată, de asemenea, că 52% dintre persoanele care au luat parte la studiu nu iau măsuri pentru a-și proteja vederea, din lipsă de cunoștințe. În plus, există o conștientizare scăzută a existenței tehnologiei de protecție a ochilor în ceea ce privește laptopurile moderne. Astfel, 55% dintre respondenți nu știu ce este reducerea luminii albastre, iar 73% nu au cunoștințe despre tehnologia de reducere a luminii intermitente a ecranului.
Supraexpunerea la lumina albastră, emanată de majoritatea dispozitivelor digitale, poate duce la o serie de simptome, denumite și încordarea digitală a ochilor. Lumina albastră reglează ciclul circadian uman și afectează abilitățile cognitive, memoria și starea de spirit. Prin urmare, utilizarea dispozitivelor digitale pentru un timp îndelungat înainte de a merge la culcare poate perturba și, ca urmare, poate provoca oboseală în timpul zilei. Astfel, reducerea luminii albastre este deosebit de importantă atunci când timpul petrecut în fața laptopului se extinde. După activarea funcției „Night Light” în setările ecranului unui HUAWEI MateBook, culorile afișajului se schimbă într-o paletă mai caldă, ceea ce reduce emisia de lumină albastră. Eficacitatea acestei soluții oferită de laptopurile MateBook a fost confirmată de certificarea TÜV Rheinland.
La rândul său, frecvența de refresh a ecranului ar trebui să fie suficient de mare astfel încât să nu provoace senzația de lumină intermitentă obositoare. În studiile de cercetare, care au comparat afișajele digitale cu rate de reîmprospătare ridicate și scăzute, respondenții care utilizează ecrane cu frecvențe mai mici au raportat simptome de oboseală oculară, durere și disconfort vizual mult mai des în comparație cu al doilea grup de respondenți. Tehnologia de reducere a flickerului, disponibilă și pe seria de dispozitive MateBook și certificată de TÜV Rheinland, utilizează reglarea inteligentă a luminii de fundal și reduce apariția unor niveluri de luminozitate scăzute, care pot afecta negativ vederea utilizatorului.