La Galați, orașul înconjurat de ape, va fi deschis un aquapark după 7 ani în care gălățenii au făcut plajă doar pe litoral
Începând de sâmbătă, la Galați va fi deschis un complex de agrement estival dezvoltat pe 4 hectare, în care funcționează un aquapark cu mai multe bazine și tobogane și e amenajată o zonă de plajă cu mai multe beach-baruri. Investiția în valoare de 28 milioane de lei, a fost realizată cu bani de la bugetul municipalității.
Această inaugurare pune capăt unei situații penibile, pentru că locuitorii Galațiului, orașul înconjurat de Dunăre, Siret și Prut și de patru lacuri cu o suprafață totală de 2.500 hectare de luciu de apă, puteau să facă plajă numai în concediile sau city-breakuri pe Litoral ori în vacanțele „la bulgari”, în Grecia și Turcia, deoarece în oraș nu mai funcționa niciuna din cele 5 plaje care existau la începutul anilor 90.
Acces restricționat. Un aquapark cu 3.500 de locuri pentru cei peste 250.000 de gălățeni
Noul complex de agrement a fost dezvoltat prin modernizarea fostei Plaje „Dunărea”, prin refacerea completă a bazinului cu valuri, construirea unei piscine de relaxare cu un tobogan cu înălțimea de 20 de metri pentru adulți și amenajarea unei piscine, tot cu tobogane, pentru copii. În zona de plajă sunt aproximativ 600 de șezlonguri, umbrele, hamace și perne cu puf pentru plajă. Au fost amenajate trei beach-baruri pe plajă și unul în zona aquapark, o zonă de food-court cu 11 puncte cu vânzare, dar și un spațiu destinat organizării unor evenimente și un teren de sport. Bineînțeles că există și utilități precum vestiare, dușuri etc.
Plaja va fi deschisă pentru public sâmbătă, 31 iulie, la ora 9.00. În cursul săptămânii, de luni până joi, biletele de intrare la aquapark costă 35 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copiii cu vârste de 7-14 ani, iar în weekend biletele pentru adulți costă 50 de lei, iar cele pentru copii costă 25 de lei. Intrarea la plajă e mai ieftină decât la aquapark, pentru adulți biletul costând 15 lei în cursul săptămânii și 20 de lei în week-end, iar biletul pentru copiii fiind de 10 lei în toate zilele săptămânii.
Noul complex de agrement are totuși un incovenient, capacitatea redusă, pentru că poate primi numai 3.500 de persoane, ceea ce reprezintă foarte puțin pentru un oraș de peste 250.000 de locuitori. Va fi acces restricționat, dar e ceva mai bine decât deloc. În ultimă instanță, se va ajunge la rezervări de locuri!
Plaja „Dunărea” a fost doar o inepuizabilă sursă de „bani negri”
Ultima dintre celebrele plaje ale Galațiului, Plaja „Dunărea”, a fost a fost închisă în 2014 din cauză că municipalitatea nu putea asigura minime condiții de igienă. Această plajă a fost amenajată în zona Turnului de Televiziune la începutul anilor 90. Era o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, beach-baruri, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber.
De-a lungul anilor, Plaja „Dunărea” a fost o inepuizabilă sursă de „bani negri” pentru oamenii partidelor care obțineau administrarea plajei la negocierea „algoritmului” puterii locale și băgau în „pușculița de partid” banii din taxele de intrare. În aceste condiții, administratorii plajei nu aveau bani de investiții în modernizări. Instalația de producere a valurilor s-a defectat și n-a mai fost reparată. Bazinele erau revopsite înaintea fiecărui sezon. În vara lui 2013, a mai funcționat un singur bazin, umplut cu apă joia și golit duminica. În august 2014, DSP Galați a dispus închiderea bazinelor de la Plaja „Dunărea”, din cauza prea multor nereguli constatate, de la faptul că dezinfecția apei din bazine se făcea manual, la starea de degradare a bazinelor și grupurilor sanitare.
Investitorul „strategic” a inventat plaja cu piscină de plastic
Și în povestea bazelor de agrement estival din Galați este un episod care ilustrează dezastrul la care se poate ajunge atunci când edilii încearcă să scape de unele servicii sau activități publice, concesionându-le.
În aprilie 2017 primarul Ionuț Pucheanu anunța cu entuziasm concesionarea Plajei „Dunărea”, pentru 49 de ani, firmei Karan Business & Finance SRL București, care se ocupă de consultanță în afaceri. Oferta era atrăgătoare, fiind promise investiții de 6,25 milioane euro în modernizarea Plajei „Dunărea”, care urma să devină aquaparkul „Jungle Splash”. La momentul semnării contractului, Neculai Gălățanu, reprezentantul Karan Business, promitea că de pe 15 iunie 2017 gălățenii vor avea acces la unul din cele două bazine mari. Nu s-a întâmplat așa. Gălățenilor le-a fost pusă la dispoziție, în august 2017, o piscină din plastic, în care puteau intra zece persoane. În schimb, tarifele erau exorbitante.
Era evident că cei de la Karan Business nu prea aveau bani de investit în „Jungle Splash” și că sperau să acopere investițiile din încasări. În 2017 și 2018, primarul a amenințat de mai multe ori Karan Business SRL cu rezilierea contractului, pentru neplata sumelor datorate primăriei. În primăvara lui 2018, Karan Business a pasat afacerea unui alt investitor, lui Mohammad Rezazadeh Kermani, cetăţean italian de origine iraniană, care de asemenea nu avea banii necesari investiției. În cele din urmă, Primăria Galați a reziliat contractul de concesiune. Din toată această poveste gălățenii s-au ales cu experiența inedită de a merge la plaja de pe malul Dunării ca să se bălăcească într-o piscină de plastic.
Cum au fost distruse plajele Galațiului
În 1990, la Galați erau trei plaje pe malul Dunării, pe malul tulcean – Plaja „Cocuța”, iar pe malul gălățean erau plaja de la Turnul de Televiziune, unde a fost amenajată după 1990 Plaja „Dunărea” și Plaja „Vacanța”. La cele trei plaje, autoritățile locale aduceau anual nisip și cam astea erau investițiile. Dar putea veni la plajă oricine dorea, fără să plătească bilet.
Mai era și o plajă pe malul Lacului Brateș, cândva o plajă cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud. Plajele „Cocuța” și „Vacanța” au fost abandonate după 1990. Plaja „Brateș” a fost concesionată de Primăria Galați în 1997 și nu s-a mai investit în modernizare.
În administrarea primăriei ar mai fi și astăzi plaja de la „Lacul Partidului”, amenajată în anii 80 la Lacul Vânători pentru foștii activiști, dar cum lacul e plin de mâl și se poate face plajă doar printre buruienile crescute pe mal, n-a mai venit nimeni. Din lipsă de clienți, „Lacul Partidului” a fost închis în 2013.