O problemă de software a provocat repornirea neprevăzută a motoarelor unui modul care a destabilizat ISS pe orbită, anunţă Rusia

Publicat: 30 iul. 2021, 21:45, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
O problemă de software a provocat repornirea neprevăzută a motoarelor unui modul care a destabilizat ISS pe orbită, anunţă Rusia
International_Space_Station

Rusia a acuzat vineri o eroare de software pentru un incident în urma căreia Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a urmat o traiectorie temporar necontrolată pe orbita Terrei, precizând că vor fi continuate operaţiunile de activare a unui nou modul recent conectat la avanpostul orbital, aflat în centrul acestui eveniment, relatează Reuters.

ISS Staţia Spaţială Internaţională s-a abătut de la traiectoria sa, joi, după ce motoarele modulului de cercetare rusesc Nauka au repornit la circa trei ore după conectarea acestuia.

Vladimir Solovyov, reprezentant al Energia, o companie a agenţiei spaţiale ruseşti, a dorit să liniştească partenerii internaţionali declarând că incidentul a fost remediat şi a precizat că funcţionarea va fi restabilită de către cosmonauţi. „Din cauza unei defecţiuni software temporare, o comandă directă a fost implementată în mod eronat pentru pornirea motoarelor modulului pentru retragere, ceea ce a condus la unele modificări ale orientării complexul în ansamblu„, a indicat el într-un comunicat.

Echipajul este acum ocupat să echilibreze presiunea din modulul Nauka. După-amiază, echipajul va deschide trapele, va intra în modul, va porni mijloacele necesare pentru purificarea atmosferei şi va începe munca obişnuită„, a precizat Solovyov.

Modificarea orientării stației

Motoarele modulului au fost repuse inexplicabil în funcţiune, făcând ca întreaga staţie să devieze de la poziţia ei normală de zbor, situată la o altitudine de circa 400 de kilometri, şi determinându-l pe directorul principal al misiunii să declare „stare de urgenţă provocată de un vehicul spaţial”, au dezvăluit oficialii NASA.

O modificare neaşteptată a orientării staţiei a fost detectată mai întâi într-o manieră automată de senzorii de la sol, urmată după 15 minute de „o pierdere a controlului asupra atitudinii de zbor” care a durat puţin peste 45 de minute, a dezvăluit Joel Montalbano, directorul programului ISS din cadrul NASA.

Echipele de la sol au reuşit să restabilească orientarea în spaţiu a ISS după ce au activat motoarele unui alt modul ataşat de avanpostul orbital, au precizat oficialii de la NASA.

Echipajul nu a fost în pericol

Cei şapte membri ai echipajului de la bordul ISS – doi cosmonauţi ruşi, trei astronauţi americani, un astronaut japonez şi un astronaut francez al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) – nu s-au aflat niciodată într-un pericol imediat, potrivit NASA.

Cosmonautul rus Oleg Novitsky, care se află la bord, le-a spus vineri celor care îi urmăresc contul de pe Twitter să nu-şi facă griji. „Dragi prieteni, vă citesc comentariile numeroase. Nu vă faceţi griji! Munca noastră pe Staţia Spaţială Internaţională pentru integrarea modulului Nauka proaspăt sosit continuă! În seara aceasta o să deschidem trapa. Vă ţin la curent!”, a scris el.

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a declarat că specialiştii ruşi au încheiat verificarea de la distanţă a motoarelor Nauka pentru a asigura siguranţa tuturor, precizând că ISS se află pe traiectoria sa obişnuită de zbor.

Andocarea s-a încheiat cu succes

Agenţia rusă a precizat că andocarea a avut loc cu succes, iar conexiunea dintre noul modul şi restul ISS este ermetică.

Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos, a salutat joi andocarea Nauka la ISS, declarând că evenimentul reprezintă „o victorie foarte dificilă şi importantă pentru noi”, primind felicitări pe Twitter din partea antreprenorului în domeniul spaţial Elon Musk.

Rogozin a amintit, de asemenea, intenţia de lansare a unui alt modul rus către ISS, în noiembrie.

Incidentul de joi i-a făcut pe specialiştii de la NASA să amâne cel puţin până pe 3 august lansarea programată a noii capsule spaţiale dezvoltate de Boeing, CST-100 Starliner, care urmează să efectueze un mult aşteptat zbor de testare, fără echipaj uman, către ISS. Capsula CST-100 Starliner trebuia să fie lansată cu ajutorul unei rachete din clasa Atlas V, vineri, de la Kennedy Space Center din Florida.