Cel mai bun loc pentru a supraviețui colapsului social
Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania și Irlanda sunt locurile cele mai potrivite pentru a supraviețui unui colaps global al societății.
Aceasta potrivit unui studiu citat de The Guardian. Cercetătorii spun că civilizația umană se află „într-o stare periculoasă” din cauza societății puternic interconectată, cu consum intensiv de energie care s-a dezvoltat în ultimii ani și a daunelor aduse mediului.
Un colaps ar putea apărea din cauza șocurilor, cum ar fi o criză financiară severă, impactul crizei climatice, distrugerea naturii, o pandemie chiar mai gravă decât Covid-19 sau o combinație a acestora, au spus oamenii de știință. Pentru a evalua care națiuni ar fi cele mai rezistente la un astfel de colaps, țările au fost clasificate în funcție de capacitatea lor de a cultiva alimente pentru populația lor, de a-și proteja granițele de migrația în masă nedorită și de a menține o rețea electrică și o anumită capacitate de producție.
Cercetătorii au declarat că studiul lor a evidențiat factorii pe care națiunile trebuie să îi îmbunătățească pentru a crește rezistența. Ei au spus că societatea globalizată a vrut eficiență economică, dar a afectat rezistența, iar capacitatea de rezervă trebuie să existe în alimentație și în alte sectoare vitale.
Miliardarii cumpără terenuri pentru buncărele din Noua Zeelandă în pregătirea apocalipsei. De exemplu, Peter Thiel, miliardarul care a co-fondat PayPal și a fost un investitor timpuriu în Facebook, consideră Noua Zeelandă ca fiind „viitorul”.
Bărci de salvare, pe colaps
Studiul mai spune că: „Civilizația industrială care consumă multă energie pe glob, care caracterizează era modernă, reprezintă o situație anormală atunci când este considerată împotriva majorității istoriei umane”. Studiul mai aminteşte de distrugerea mediului înconjurător, de resursele limitate și de creșterea populației: „Literatura [academică] pictează o imagine a civilizației umane care se află într-o stare periculoasă, cu riscuri mari și în creștere”.
Locurile care nu au suferit „cele mai flagrante efecte ale prăbușirilor societale și, prin urmare, sunt capabile să mențină populații semnificative” au fost descrise ca „bărci de salvare pe timp de colaps”, se spune în studiu.
Pierderi majore de alimente la nivel mondial
Noua Zeelandă s-a dovedit a avea cel mai mare potențial de a supraviețui relativ nevătămată din cauza energiei sale geotermale și hidroelectrice, a terenurilor agricole abundente și a densității scăzute a populației umane.
Jones a declarat că în ultimii ani au avut loc pierderi majore de alimente la nivel mondial, o criză financiară și o pandemie și „am avut norocul că lucrurile nu s-au întâmplat toate în același timp – nu există niciun motiv real pentru care nu se pot întâmpla toate în același an”.