Sesiune parlamentară europeană excepțională în soluționarea crizei umanitare din Afganistan
Europarlamentarul Eugen Tomac anunță că a solicitat președintelui Parlamentului European convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru a dezbate și analiza situația din Afganistan și rolul Uniunii Europene în soluționarea acestei crize.
„Situația din Afganistan obligă ONU și toți decidenții din NATO să-și întrerupă vacanța urgent”, afirmă Tomac, într-o postare pe Facebook.
El apreciază că, după două decenii de prezență militară a trupelor aliate, „se pare că această țară este un tărâm fără sfârșit”.
„În aceste condiții, se impun rapid noi strategii militare și politice pentru a salva civilii nevinovați care, în cel mai fericit caz, vor lua calea migrației, dacă vor apuca să scape din ghearele celor care deja au întocmit registre ale „trădătorilor”, adaugă Tomac.
Europarlamentarul român este rezervat cu privire la potențiala strategie pe care o va adopta Uniunea Europeană.
„Aici rolul Turciei devine din nou esențial pentru a menține un minim echilibru și control la frontierele Uniunii Europene”, a completat el, făcând astfel trimitere la cooperarea dintre UE și Ankara cu privire la controlul crizei migrației din Orientul Mijlociu. Am solicitat Președintelui Parlamentului European convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru a dezbate și analiza situația din Afganistan și rolul Uniunii Europene în soluționarea acestei crize“, concluzionează Eugen Tomac.
Nevoia de soluții rapide
Situația din Afganistan devine tragică, dar UE, NATO și ONU trebuie să adopte rapid o poziție clară și să identifice în primul rând soluții pentru salvarea cât mai multor vieți și blocarea expansiunii extremiste talibane dincolo de frontierele afgane, afirmă eurodeputatul PSD Victor Negrescu.
„Situația din Afganistan devine tragică. Comunitatea internațională nu poate ignora aceasta problemă și soarta miilor de persoane care acum se tem pentru viața lor în Afganistan”, transmite pe Facebook Victor Negrescu.
Europarlamentarul PSD apreciază că „ceea ce se întâmplă într-o parte a globului poate avea consecințe asupra tuturor”.