Aceste alimente ajută foarte mult la scăderea tensiunii arteriale! Un pahar de vin roșu face minuni
Conform unui studiu efectuat de oamenii de știință irlandezi, un stil alimentar în care se regăsesc și alimente ce conțin compuși flavonoizi ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea microbiomului intenstinal.
Flavonoidele sunt compuși bioactivi, care se găsesc din abundentă în legume, fructe și alte plante. Dau culoare plantelor și îndeplinesc multe alte funcții importante. Bioflavonoidele acționează ca antioxidanți naturali, protejează plantele împotriva insectelor și ciupercilor și a efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete.
Alimentele care conțin acești compuși sunt legumele ( ceapă, roșii, ardei, broccoli) și fructele, precum merele, perele, fructele de pădure, citricele, strugurii. De asemenea, flavonoidele sunt găsite și în cacao, cafeaua, ceaiul verde, vinul roșu sau condimentele.
Deși se cunoșteau beneficiile acestor compuși, un studiu nou efectuat de oamenii de știință a scos la iveală faptul că flavonoizii ajută și la scăderea tensiunii arteriale, dar și la îmbunătățirea microbiomului intenstinal.
„Microbiomul nostru intestinal joacă un rol cheie în metabolizarea flavonoidelor pentru a le spori efectele cardioprotectoare, iar acest studiu oferă dovezi care sugerează că aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale sunt realizabile cu modificări simple ale dietei zilnice”, a spus prof. Aedín Cassidy de la Universitatea Queen din Belfast , Irlanda de Nord, investigatorul principal al studiului.
În anul 2019, Organizația Mondială a Sănătății spunea că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Se pare că cercetările oamenilor de știință au arătat că flavonoidele pot reduce riscul bolilor de inimă.
Așadar, atât timp cât nu facem abuz, pentru a fi sănătoși, este bine să consumăm câte un pahar de vin roșu pe săptămână.