ANALIZĂ Cum arăta bilanțul infectărilor pe 28.08.2020. Se văd efectele vaccinurilor anti-COVID?
Acum un an, pe 28 august 2020, în România erau înregistrate 84.468 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Tot în aceeași zi erau raportate de autorități 1.318 cazuri noi de îmbolnăvire pe zi. Făcând o comparație cu datele furnizate astăzi de autorități se pare că ne aflăm în aceeași situație ca anul trecut.
În acest moment, România se află în cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus. Sâmbătă, 28 august 2021, este ziua în care țara noastră a depășit, din nou, cifra de 1.000 de infectări pe zi. Diferența este că din august 2020 până în august 2021 s-au mai înregistrat îmbolnăviri. Mai clar, dacă anul trecut erau 84.468 de infectări de la debutul pandemiei, acum sunt 1.095.885 de cazuri în total.
Cele mai multe îmbolnăviri sunt în București
În prezent, orașul care înregistrează cele mai multe cazuri de infectare cu virusul ucigaș este Bucureștiul, în care în ultimele 24 de ore s-au îmbolnăvit 136 de oameni. Din nou, situația este asemănătoare cu cea de anul trecut, unde în aceeași zi erau înregistrate 159 de cazuri de infectare cu Covid-19 pe zi numai în București.
O veste bună, totuși, este că anul trecut mureau mult mai multe persoane. Pe 28 august 2020 au fost raportate 48 de decese, în timp ce astăzi au fost raportate 19 decese.
Mai puține persoane internate la ATI
De asemenea, diferența se poate observa și în secțiile de terapie intensivă. Anul trecut, când vaccinul încă nu apăruse, la ATI erau internate 497 de persoane aflate în stare foarte gravă din cauza infectării cu Covid-19. În prezent, în secțiile de terapie intensivă sunt internate 243 de persoane.
Deși în cazul noilor infectări pare că ne aflăm în aceeași situație ca anul trecut, diferența se observă în cazul persoanelor aflate în stare gravă în spital și în ceea ce privește numărul deceselor. Vaccinul a apărut la sfârșitul lunii decembrie 2020, însă dacă la început se vaccinau multe persoane pe zi, acum s-a ajuns la categoria de cetățeni care nu vor să audă de vaccin.
Medicii trag semnale de alarmă, referitor la varianta Delta a coronavirusului, despre care spun că aceasta va afecta în special copiii și adolescenții. Totodată, conform unui studiu, se pare că persoanele care nu sunt vaccinate riscă să ajungă mult mai repede în spital dacă se infectează, față de persoanele care sunt imunizate.