Oamenii de știință din Danemarca au descoperit accidental o nouă insulă în zona Arctică
Cercetătorii arctici din Danemarca au anunțat că au descoperit accidental ceea ce cred că este cea mai nordică insulă a lumii situată în largul coastei Groenlandei, scrie Euronews.
Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au crezut inițial că au ajuns la Oodaaq, o insulă descoperită de o echipă daneză de anchetă în 1978, pentru a colecta probe în timpul unei expediții care a fost efectuată în iulie. În schimb, au ajuns pe o insulă nedescoperită, mai la nord.
„Am fost convinși că insula pe care ne aflam era Oodaaq, care până atunci era înregistrată ca cea mai nordică insulă a lumii”, a declarat liderul expediției, Morten Rasch, al departamentului de geoștiințe și management al resurselor naturale al universității.
„Dar când am postat fotografii ale insulei și ale coordonatelor acesteia pe rețelele de socializare, un număr de vânători de insule americane au spus că nu poate fi adevărat”, a spus el într-o declarație vineri.
„Vânătorii de insule” sunt cunoscuți drept aventurieri al căror hobby este să caute insule necunoscute.
Insula încă de numit se află la 780 de metri (aproximativ 850 de metri) la nord de Oodaaq, o insulă lângă Cape Morris Jesup, cel mai nordic punct al Groenlandei și unul dintre cele mai nordice puncte de pământ de pe Pământ.
Qeqertaq Avannarleq
Insula minusculă, aparent descoperită ca urmare a schimbării gheței, are o dimensiune de aproximativ 30 pe 60 de metri și se ridică la aproximativ trei până la patru metri deasupra nivelului mării, a spus universitatea.
Echipa de cercetare nu consideră că descoperirea este un rezultat al schimbărilor climatice și ar fi propus denumirea insulei Qeqertaq Avannarleq, care înseamnă „cea mai nordică insulă” din Groenlanda.
Insula constă în principal din mici movile de nămol și pietriș, potrivit Rasch. El a spus că poate fi rezultatul unei furtuni majore care, cu ajutorul mării, a împins treptat materialul de pe fundul mării până la formarea unei insule. Nu se așteaptă ca insula să existe mult timp, cred cercetătorii danezi.
„Nimeni nu știe cât va rămâne. În principiu, ar putea dispărea de îndată ce va apărea o nouă furtună puternică ”, a spus Rasch.