După ce au abandonat atracțiile turistice ale Dunării, edilii Galațiului vor să ispitească turiștii cu parcuri de aventură
Turismul poate fi o alternativă de refacere a unor foste zone industrializate care s-au confruntat cu o cădere economică după desființarea capacităților de producție începând din anii 90. Singura condiție presupusă de dezvoltarea turismului este ca natura să fie generoasă în oferirea unor atracții care să permită investițiile în crearea unei oferte turistice concrete.
Din acest punct de vedere, Galațiul este un oraș privilegiat, pentru că s-a dezvoltat pe malurile Dunării și Siretului și e situat la câțiva kilometri de Lunca Prutului, o zonă de deltă protejată în cadrul „Parcului Natural Lunca Prutului Inferior”, cu o suprafață de peste 8.200 de hectare. La marginea orașului este Lacul Brateș, cu o suprafață de 2.040 hectare, numit și „Balatonul României”. În concluzie, la Galați există condițiile pentru dezvoltarea unei oferte de turism nautic și piscicol, dar edilii par să nu realizeze acest lucru, încercând să atragă turiștii prin obiective care ar putea fi construite în oricare altă localitate din țară și care nu au nicio legătură cu specificul și tradițiile zonei.
S-a cam ales praful de „noua strategie” de dezvoltare a turismului
În ultimii ani, autoritățile gălățene și-au pus problema dezvoltării turismului pentru a relansa economia locală. În octombrie 2013, fostul primar Marius Stan declara că „este nevoie de o schimbare a strategiei de dezvoltare prin renunţarea la standardul consacrat al oraşului, acela de puternic centru industrial, cu unităţi de producţie în siderurgie şi construcţiile de maşini, la brandul de oraş turistic şi al micilor afaceri”.
Fostul primar a realizat parteneriate cu o fundație din Viena și cu Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunărene, care susține strategiile de dezvoltare a zonelor riverane. Dar bunele intenții s-au materializat doar prin câteva întâlniri protocolare și după alegerile locale din 2016, când a avut loc rocada echipelor din administrația locală, a luat sfârșit și „noua strategie” a Galațiului. Noul primar, Ionuț Pucheanu este mai tânăr și mai pragmatic și nu se complică cu astfel de strategii, preferând modernizările de străzi, care sunt mai eficiente în asigurarea capitalului electoral.
Singura realizare notabilă este atribuită președintelui Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, care a modernizat complexul de agrement piscicol de la Lacul Zătun.
Noile atracții turistice ale Galațiului, un aquapark și două parcuri de aventură
Se conturează deja noile atracții turistice ale celui mai mare port românesc de la Dunăre. În loc să se axeze pe dezvoltarea unor atracții turistice care să pună în valoare faptul că Galațiul este un oraș situat pe malul Dunării, cei care conduc orașul și județul încearcă să creeze o ofertă turistică prin construirea unui aquapark și a două parcuri de aventură. În august a avut loc inaugurarea aquapark-ului, care a rezolvat o foarte importantă problemă a zonei Galați-Brăila, pentru că în cele două porturi la Dunăre, despărțite de o distanță de numai 15 km, nu mai exista nicio plajă.
Acum se lucrează la cele două parcuri de aventură. Vineri, CJ Galați a aprobat proiectul tehnic și documentația de execuție pentru realizarea obiectivului de investiţii „Amenajare Zonă de Agrement Parc Aventura”. Acest parc de va fi dezvoltat în cadrul proiectului transfrontalier „Escapeland – Dezvoltare şi promovare în comun a turismului activ în bazinul Mării Negre”. Parcul de aventură va fi construit pe o suprafață de 8,4 ha în Pădurea Gârboavele, situată la 15 km de Galați și le va oferi celor dornici de adrenalină 15 trasee de dificultate progresivă, precum şi două trasee de tiroliană, cu lungimi de 150 și 180 de metri.
Un alt parc de aventură este realizat în Galați, pe locul fostei uzine de apă a orașului. Acesta va fi realizat pe 1,5 ha și costă 4 milioane euro, finanțarea fiind obținută de Primăria Galați prin POR 2017. Amenajarea parcului presupune realizarea unui playground cu plase colorate, suspendate și tensionate. Vor mai fi instalate o tiroliană și un tobogan cu mai multe canale și se va amenaja un amfiteatru în aer liber.
Pentru parcul de aventură din Pădurea Gârboavele urmează să fie selectată firma care îl va construi. La parcul de aventură din Galați a fost depășită această etapă și Primăria Galați dă asigurări că va fi inaugurat în 2022.
Tobogane și tiroliene în loc de croaziere pe Dunăre, yahting pe Lacul Brateș sau plimbări prin „Delta Prutului”
Așadar, noile atracții ale orașului de la Dunăre vor fi cele două tobogane pentru adulți și copii de la aquapark și „toboganul cu mai multe canale” de la parcul de aventură construit pe locul fostei uzine de apă, completate de cele trei tiroliene.
Se pare că asistăm la un deficit de adaptare a edililor la realitățile și tradițiile orașului de la Dunăre. Toți cei care trec prin Galați sunt impresionați de peisajul Dunării și întreabă cum ar putea să facă o plimbare cu o navă de pasageri, dar și dacă există vreo cherhana, cu mâncăruri tradiționale din pește. Răspunsurile gălățenilor sunt invariabil aceleași, nu există, nici una, nici alta.
Pe cele 8.200 de hectare ale „Deltei Prutului”, respectiv ale „Parcului Natural Lunca Prutului Inferior” nu a fost amenajat niciun punct de agrement, nici măcar un turn pentru birdwatching. În urmă cu 5-6 ani, primăria unei comune obținuse o finanțare pentru implementarea Proiectului „Ecoturism în Lunca Joasă a Prutului Inferior”, dar în urma acelui proiect n-a rămas nimic concret.
O altă atracție turistică de interes național ar putea fi și Lacul Brateș, cu cele peste 2.000 de hectare de luciu de apă. Lacul este părăsit de 15-20 de ani, deși ar fi o locație perfectă pentru curse de yahting și agrement nautic, cu bărci și hidrobiciclete. Cu siguranță că dacă va fi populat cu pește, ar atrage și foarte mulți pescari. Sunt lucruri simple, care nu ar costa prea mult, dar niciun edil nu se gândește la crearea unei atracții turistice bazate pe tradiția și legendele orașului.