Dezastru ecologic? „Mucilagiul marin” a invadat coastele Turciei
Substanţa vâscoasă, cunoscută sub numele de „mucilagiu marin” sau „mucus de mare”, a acoperit coastele Istanbulului şi a altor mari centre urbane de la Marea Marmara la începutul lunii mai. De atunci și până acum situația a devenit și mai complexă.
„Mucilagiul marin” care a invadat recent coastele turce ale Mării Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee, ameninţă să se transforme într-un dezastru ecologic regional, după cum au avertizat biologi turci, citați de dpa. Acest mucilagiu este produs de alge supraîncărcate cu microoganisme care sufocă viaţa marină. Este „doar o chestiune de timp” înainte ca mucilagiul din Marmara să se extindă către Marea Neagră şi Marea Egee, a declarat pentru dpa hidrobiologul Levent Artuz.
Pe cale să devină o problemă internaţională
Echipa condusă de Artuz, formată din aproape 20 de experţi, a monitorizat 450 de locaţii din Marea Marmara de la începutul anului 2021, înainte ca substanţa lipicioasă să se răspândească pe o suprafaţă întinsă a mării. Artuz a avertizat că mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara.
„Este pe cale să devină o problemă internaţională, un coridor biologic poate transporta substanţa rapid„, a mai spus el, cerând ţărilor învecinate să ia măsuri de precauţie.