Vânzările de bilete de avion din această vară se apropie de nivelul pre-pandemic. Preţul mediu al unui bilet a fost de 147 euro, similar cu cel din 2019
Vânzările de biletele de avion din vara anului 2021 se apropie de nivelul pre-pandemic, deşi efectele pandemiei sunt încă evidente la nivel de industrie, arată datele agenţiei online de turism Vola.ro.
Compania a emis aproape 100.000 de bilete de avion în perioada iunie – august 2021. Preţul mediu al unui bilet de avion în această vară a fost de 147 euro, similar cu cel din 2019 şi a crescut cu 35% faţă de 2020, când a atins un minim de 107 euro.
Paris, Londra sau Madrid s-au numărat printre preferatele românilor ce au achiziţionat bilete de avion prin intermediul Vola.ro.
Potrivit companiei, în acest an, peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost modificate sau anulate, comparativ cu maximum 5% în 2019.
S-a observat totodată o preferinţă clară către destinaţii interne, România fiind constant a doua cea mai rezervată rută la nivel de ţară.
„Vânzările de biletele de avion din vara anului 2021 se apropie de nivelul pre-pandemic, deşi efectele pandemiei sunt încă evidente la nivel de industrie. După ce lockdown-ul global şi nenumăratele schimbări în ceea ce priveşte condiţiile de călătorie au produs efecte dramatice pentru industria de transport aerian de pretutindeni, sezonul estival de anul acesta a venit ca o gură de aer proaspăt pentru jucătorii din turism. Astfel, compania Vola.ro a emis bilete de avion pentru aproape 100.000 de clienţi în perioada iunie-august 2021, nivel ce reprezintă aproximativ 95% din cel atins în 2019 şi în creştere cu peste 200% faţă de 2020”, arată compania.
Printre principalele cauze ce au favorizat o revenire accelerată a cererii turistice în perioada analizată se numără anunţurile legate de redeschiderea multiplelor destinaţii din Europa, condiţiile de călătorie simplificate odată cu eliberarea certificatelor verzi, precum şi un număr mai scăzut de cazuri COVID pe timpul verii, care, împreună cu numărul în creştere de persoane vaccinate, au dat românilor o mai mare încredere în a-şi relua călătoriile.
Provocarea acestui sezon au reprezentat-o anulările şi modificările de program de zbor. Peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost afectate.
În plus, schimbările impuse de autorităţi au limitat cererea la nivel european, determinând instabilităţi cu privire la operarea zborurilor. Drept urmare, dacă în 2019 doar maximum 5% dintre zboruri sufereau modificări sau erau anulate, în 2021 peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost afectate de întârzieri sau anulări.
În primele două luni de vară, Grecia s-a aflat chiar în top 10 rute achiziţionate pe Vola.ro, însă, odată cu trecerea acestei ţări pe lista roşie la începutul lunii august, numărul rezervărilor spre această destinaţie a scăzut cu 34%.
Un scenariu în antiteză a fost observat, pe de altă parte, în cazul Marii Britanii, ţară care, la finalul lunii iulie, a eliminat obligativitatea carantinei pentru români, ceea ce a determinat o creştere substanţială în iulie şi august, devenind astfel cea mai vânduta rută dus-întors, preţul mediu al unui bilet de avion pe această rută fiind de 124 de euro, la un nivel similar cu preţul plătit pentru rute interne, anume 113 de euro.
Biletele spre Grecia au costat, în medie, 200 de euro, însă mulţi români au ales să călătorească spre Elada cu maşina personală. In general, preţurile medii au revenit la valorile pre-pandemie după ce au atins un minim în vara anului 2020.
Românii au preferat biletele de avion rezervate last minute
Conform statisticilor Vola.ro, vacanţele în capitalele europene au revenit în voga în această vară.
Totuși, de îndată ce autorităţile române au anunţat ridicarea restricţiilor pentru evenimente, trei festivaluri din Cluj-Napoca şi-au anunţat redeschiderea, ceea ce a declanşat o creştere vizibilă a cererii de bilete de avion pe această rută în lunile iulie şi august.
„Marea provocare a acestui sezon a fost să gestionăm operaţional numărul mare de solicitări şi întrebări în urma zborurilor anulate sau modificate de companiile aeriene. Concret, peste 35% dintre zboruri au fost afectate de schimbări şi anulări şi întreaga industrie s-a străduit să facă faţă acestei instabilităţi”, a declarat Claudia Tocilă, director de marketing la Vola.ro.