Cîțu, despre propunerea patronatelor, de plafonare a prețurilor la energie: „Nu poți azi să liberalizezi și mâine să plafonezi”
Premierul Florin Câțu este în continuare refractar la propunerea patronatelor de soluționare a crizei facturilor la energie electrică și gaze prin plafonarea prețurilor pentru șase luni, perioadă în care va fi depășit impasul facurilor uriașe din perioada de iarnă, dar s-ar realiza, potrivit specialiștilor, și o „așezare” a pieței la prețuri suportabile.
„Aici este o discuție. Trebuie să discutăm cu Comisia Europeană, pentru că tocmai am liberalizat prețurile, dacă mergem în acea direcție și vă spun doar <<dacă>>, pentru că nu e o decizie, trebuie să ne consultăm cu Comisia Europeană. Despre o intervenție asupra prețurilor în piață trebuie să discutăm cu Comisia Europeană, nu putem să intervenim, să plafonăm prețurile, așa cum vrem noi. Nu poți astăzi să liberalizezi și mâine să intervii și le plafonezi”, a declarat primul ministru în cadrul unei conferințe de presă, la Galați.
Totuși, Florin Câțu nu este la ferm în respingerea acestei măsuri ca la primele discuții cu patronatele, admițând că se poate ajunge la o plafonare a prețurilor dacă va fi obținut acordul Bruxellesului: „Dacă se poate, este o măsură pe care o vom aplica”.
„Până la 1 noiembrie, vom avea toate soluțiile pe masă”
Primul ministru spune că problema facturilor la energie și gaze a a fost rezolvată parțial, pentru consumatorii casnici prin forțarea aprobării Legii consumatorului vulnerabil, iar pentru companii printr-o primă ordonanță, urmând să mai fie aprobate alte două ordonanțe, una pentru consumatorii casnici și o alta pentru companii.
„Pentru prețurile la energie, am forțat oarecum, pentru că am văzut că Parlamentul întârzia aplicarea Legii consumatorului vulnerabil și mai avem și alte măsuri pe care le vom lua în perioada imediat următoare, prin ordonanțe de urgență. (…).Pentru consumatorii casnici va fi în următoarele zile ordonanță de urgență. Asta, pentru consumatori casnici. Pentru companii, în parte a fost rezolvată problema, prin acea ordonanță care ajustează contractele companiilor care lucrează pe fonduri europene sau direct cu bugetul de stat și mai sunt și celelalte companii din economie pentru care acum venim cu câteva soluții. Până la 1 noiembrie, vom avea toate soluțiile pe masă”, a declarat Câțu.
Premierul Florin Câțu speră că Banca Națională va lua măsuri pentru stoparea creșterilor de prețuri
În privința celorlalte scumpiri, primul ministru respinge afirmațiile celor care susțin că sunt cele mai mari majorări de prețuri din ultimii zece ani și nu este îngrijorat de evoluția prețurilor în perioada următoare, bazându-se pe faptul că Banca Națională va interveni pentru scăderea inflației.
„La celelalte prețuri, nu sunt cele mai mari din ultimii zece ani. Avem astăzi cifrele de la INS. Sunt 5,3%, mai mici decât cele din 2018, când erau 5,4, dar totuși nu este un lucru bun. Eu am încredere că Banca Națională, cea care are mandat pentru stabilitatea prețurilor, va lua cele mai bune măsuri, care să ducă la temperarea inflației în perioada imediat următoare”, a adăugat premierul.
Sorin Costea