Șef de post, cu nota 3 la admiterea în școala de Poliție, avertizează Sindicatul Europol. Angajații din sursă externă pot fi cei care au căzut examenul
Poți ajunge ajutor de șef de post în Poliția Română, chiar dacă ai picat examenul la școala de Poliție. Este avertismentul Sindicatului Europol. La finalul lui octombrie, 412 posturi de ajutor de șef de post, în mediul rural, vor fi scoase la concurs de MAI. Funcțiile disponibile vor fi ocupate prin recrutare din sursă externă, fără ca viitorii polițiști să aibă o minimă experiență în domeniu, se tem sindicatele din Poliție.
La recrutarea directă vor participa inclusiv candidații respinși cu note de 3 și 4 la examenul de admitere la școlile de poliție. Ei au șanse mari să treacă testarea banală și să devină polițiști cu acte în regulă, cu mult înaintea colegilor lor nevoiți să rămână în școală un an de zile, spun sindicatele.
”Consecința va fi că cei mai buni vor intra la școlile de poliție și vor avea pe perioada școlarizării de 1 an, o soldă lunară de aproximativ 100 lei, iar cei încadrați direct, după promovarea concursului, a doua zi vor primi uniforma în brațe și vor fi salarizați, cu toate drepturile aferente. Aceasta este politica de resurse umane promovată de specialiștii din MAI, după chipul și asemănarea lor”, arată Europol într-o postare pe pagina de Facebook.
Recrutarea directă pentru cele peste 400 de posturi de ajutor de șef de post va începe în ultima săptămână a lunii octombrie.
”A luat concursul astăzi și va ajunge ajutor de șef de post a doua zi, adică pe 1 noiembrie. Ei de a doua zi sunt polițiști, puși în situația de a aplica legea, mai ales la posturile de poliție din mediul rural, unde nu există posibilitatea de a te fofila, ca să spun așa. Acolo îți bate cetățeanul la ușă”, a explicat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.
Acesta a precizat că polițiștii recrutați direct au obligația, conform legii, să facă o pregătire minimă timp de trei luni în doi ani.
”În termen de 24 de luni, ei trebuie să participe la niște cursuri de inițiere în carieră care, teoretic durează trei luni de zile, practic se face câte o săptămână într-o lună, altă săptămână luna cealaltă și în rest fac practică la inspectorat, mai fac și online”, adaugă Cosmin Andreica.
Posturile de ajutor de șef de post sunt cele mai complexe funcții
Posturile de ajutor de șef de post sunt cele mai complexe funcții din Poliția Română și totodată cele mai puțin atractive pentru un tânăr agent aflat la început de carieră, susține Andreica. Locurile disponibile sunt fie în zone extrem de izolate, unde condițiile de lucru sunt foarte grele, fără utilități, fără internet, cu drumuri pietruite, cu ”spălat la lighean”, departe de marile orașe, fie unde situația operativă este foarte grea.
”Am un exemplu, un coleg a avut de rezolvat un dosar de înșelăciune prin OLX, dar el nu avea internet la post. Despre așa ceva vorbim. Din experiența anterioară, vă spun că ei vor începe să dea telefoane după primele șase luni să fie mutați de la sat, chiar dacă legea îi obligă să rămână minimum trei ani în post”, spune sindicalistul.
Din funcția de ajutor de șef de post, agentul este nevoit să ”întocmească actele de urmărire penală, rutieră, criminalistică, culegere de informații, absolut toată paleta de activități, în vreme ce la inspectorate există servicii specializate pentru toate armele, Serviciul de Investigații Criminale, Arme și muniții, Rutieră, Cazier ș.a”, arată Andreica.
MAI urmează să recruteze noi polițiști prin încadrare directă în mai multe etape, fiind disponibile peste 2200 de locuri. Ocuparea acestor posturi se va face etapizat, în funcție de prioritățile Poliției Române, situația gravă fiind acum în mediul rural, în posturile de care fug în general toți polițiștii cu experiență.