Alina Gorghiu și Florin Cîțu se luptă pentru șefia Senatului. Gorghiu îl susține pe premier la congres, dar își dorește poziția Ancăi Dragu

Publicat: 14 sept. 2021, 12:41, de Mihaela Verdes, în Intern , ? cititori
Alina Gorghiu și Florin Cîțu se luptă pentru șefia Senatului. Gorghiu îl susține pe premier la congres, dar își dorește poziția Ancăi Dragu
alina-gorghiu

Alina Gorghiu își dorește postul de președinte al Senatului, susțin surse liberale. Aripa Cîțu din PNL încearcă schimbarea actualei șefe a senatorilor, Anca Dragu. Gorghiu le-a transmis colegilor de partid că poate obține sprijinul PSD pentru a ocupa a doua funcție în stat. Însă premierul Florin Cîțu preferă să țină locul cald pentru el, în cazul în care va pierde guvernul.

Deși e titulară în “echipa câștigătoare” a premierului Cîțu, Alina Gorghiu nu va primi niciun minister, chiar dacă PNL va continua guvernarea. Prin urmare, singura funcție pe care o poate obține e șefia Senatului, susțin surse politice pentru ziare.com. Gorghiu este în prezent vicepreședinte.

Mai întâi, PNL trebuie să o răstoarne pe Anca Dragu, cu ajutorul PSD. Alina Gorghiu își dorește ca mutarea să se realizeze înainte de o nouă negociere PNL-USR PLUS pentru împărțirea funcțiilor în guvern și în Parlament.

Alina ne-a spus că poate obține voturile PSD pentru a ajunge președintele Senatului. Adevărul e că dintre toți parlamentarii PNL ea are cele mai strânse relații cu PSD. Însă cel care se opune deocamdată e chiar Florin Cîțu”, potrivit acelorași surse.

Aliați în „echipa câștigătoare”, rivali la șefia Senatului

Cum Florin Cîțu nu e sigur că va rămâne premier, varianta de rezervă este șefia Senatului. Dacă USR PLUS va impune un nou premier liberal în negocierea cu președintele Iohannis, șefia Camerei Deputaților ar putea fi ocupată de Dan Barna, iar șefia Senatului de Florin Cîțu. Prin urmare, premierul nu se grăbește să-i ofere funcția Alinei Gorghiu, chiar dacă sunt pe aceeași baricadă.

RAPORTUL DE FORŢE ÎN SENAT

PSD – 47 senatori

PNL – 41

USR – 25

AUR – 13

UDMR – 9

NEAFILIATI – 1

TOTAL SENATORI – 136

Pentru a avea un nou președinte al Senatului este nevoie de 69 de voturi (50% +1 din numărul total de senatori). Prin urmare, niciun partid nu poate impune singur președintele. E nevoie de o alianță: fie PSD votează candidatul PNL, fie viceversa.

Dacă se va reface coaliția de guvernare, un vot comun PNL-USR PLUS- UDMR ar strânge o majoritate și pentru șefia Senatului.