Grecia, România şi Croaţia au păstrat cele mai multe zboruri comerciale, dintre țările UE. Finlanda, cea mai drastică scădere a curselor aeriene

Publicat: 14 sept. 2021, 15:54, de Mihaela Verdes, în Business , ? cititori
Grecia, România şi Croaţia au păstrat cele mai multe zboruri comerciale, dintre țările UE. Finlanda, cea mai drastică scădere a curselor aeriene
avion zbor aeroport

Numărul zborurilor comerciale în Uniunea Europeană a crescut cu 48% în august, față de aceeași lună a lui 2020, potrivit Eurostat. Cel mai redus declin s-a înregistrat în Grecia, România şi Croaţia, arată datele publicate marţi, 14 septembrie, de Oficiul European de Statistică.

Țările din întreaga lume au adoptat diverse măsuri restrictive de la începutul lui 2020. Transportul aerian a fost sever afectat, dar cele mai recente date arată semne de redresare a zborurilor comerciale.

Chiar dacă numărul zborurilor comerciale în UE a crescut cu 48% luna trecută, încă este mult sub nivelul de dinaintea pandemiei. Comparativ cu august 2019, scăderea este de 31%.

În termeni absoluţi, numărul zborurilor comerciale în UE s-a situat la 479.000 în august 2021, comparativ cu 325.000 în august 2020 şi 696.000 în august 2019.

Grecia a păstrat cele mai multe zboruri comerciale

Statele membre UE cu cel mai redus declin al zborurilor comerciale în august 2021 au fost:

Grecia – minus 7%, comparativ cu august 2019

România – minus 18%

Croaţia – minus 22%

Cele mai semnificative scăderi, de peste 50%, s-au înregistrat în:

Finlanda – minus 60%, comparativ cu august 2019

Irlanda – minus 55%

Slovenia – minus 54%

Slovacia – minus 52%

Cehia – minus 51%

Pandemia a afectat grav industria aviatică

După un an de restructurări masive în nenumărate industrii, printre care și aviația, odată cu relaxarea restricțiilor și reluarea călătoriilor, companiile aeriene se confruntă cu o criză fără precedent, de data aceasta una de personal și de comunicare, iar pe alocuri și de aeronave.

Drept urmare, au existat o avalanșă de zboruri anulate pe ultima sută de metri de către companiile aeriene. Din fericire, pasagerii pot solicita compensații de până la 600 de euro, în funcție de distanța zborului, conform specialiștilor FlightClaim.ro, companie specializată în asistarea pasagerilor cu zboruri întârziate, anulări sau supra-rezervări pentru a obține compensațiile legale de la companiile aeriene.