Ultimul atac al SUA în Afganistan: A fost ucis un jihadist sau un lucrător umanitar?
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a recunoscut că nu ştie dacă ultima lovitură a SUA în Kabul, menită să împiedice o „ameninţare iminentă”, a ucis un jihadist al grupării Stat Islamic-Khorasan (SI-K) sau un lucrător umanitar.
Cotidianul New York Times (NYT) a publicat o anchetă ce contestă versiunea administraţiei lui Joe Biden cu privire la acest atac aerian întreprins pe 29 august cu ajutorul unei drone, cu puţin timp înainte de încheierea retragerii trupelor americane din Afganistan, subliniind că în acest atac este posibil să fi fost ucis nu un jihadist într-o maşină încărcată cu explozivi, ci un angajat al unui ONG ce transporta bidoane cu apă.
„Omul pe care administraţia Biden l-a ucis cu drona era un lucrător umanitar sau un militant al SI-K?”, a întrebat senatorul republican Rand Paul în timpul unei audieri parlamentare asupra retragerii din Afganistan. Nu ştiu, pentru că încă examinăm această lovitură”, a răspuns Antony Blinken. Senatorul a declarat că, dacă atacul american a ucis civili, printre care copii, „aţi creat sute sau mii de noi terorişti potenţiali, bombardând ţinte greşite”.
Familia lui Ezmarai Ahmadi, şoferul vehiculului, a declarat pentru AFP a doua zi după atac că zece persoane, dintre care majoritatea copii, au fost ucişi.
Ancheta continuă
Potrivit NYT, care se bazează pe imagini ale unor camere de supraveghere şi pe interviuri, deplasările lui Ezmarai Ahmadi considerate suspecte de către armata americană în ziua atacului corespundeau unei zile de lucru obişnuite. Publicaţia americană susţine de asemenea că maşina era încărcată în mod sigur cu bidoane cu apă pe care bărbatul le ducea acasă. Întrebat despre dezvăluirile NYT, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a indicat că ancheta continuă şi a dat asigurări că „nicio armată din lume nu doreşte mai mult decât cea americană să evite victimele civile„.
Atacul Statelor Unite a avut loc la câteva zile după ce un kamikaze al SI a declanşat o explozie masivă la intrarea în aeroportul din Kabul, ucigând aproximativ 100 de afgani, precum şi 13 militari americani.
Armata SUA a părăsit Afganistanul la 30 august, după douăzeci de ani de război.