Lege pentru radare fixe. Abaterile sunt constatate automat, amenzile vin direct acasă
Deputatul USRPLUS, Cristian Paul Ichim, a înaintat joi, 16 septembrie, un proiect de lege pentru monitorizarea traficului și sancționarea automată a celor care încalcă legea pe drumurile publice. Concret, este vorba de o rețea de radare fixe, amplasate în special în zonele cu multe accidente. România este singura țară europeană fără sistem de monitorizare video pe drumurile publice.
„Am lucrat la acest proiect legislativ pentru că sunt conștient de câte vieți ar putea salva acest system, odată ce va deveni funcțional. Aș accentua mai mult caracterul de prevenție al acestui proiect legislativ și aș sublinia importanța adoptării măsurilor care converg către o mai bună siguranță rutieră.
Acest proiect legislativ înseamnă: prevenție, informare, siguranță și respectarea regulilor de circulație”, a declarat Cristian Paul Ichim, inițiatorul proiectului de lege.
Sistemul îi sancționează pe șoferii care:
– circulă cu viteză peste limita legală;
– nu folosesc luminile de întâlnire;
– nu poartă centura de siguranță;
– nu respectă culoarea semaforului;
– nu acordă prioritate pietonilor;
– nu au ITP valabil;
– depășesc masa maximă admisă.
Șoferii care nu vor respecta regulile vor fi înștiințați direct cu privire la eventualele încălcări ale legii și li se va transmite amenda direct la domiciliu.
România, singura țară europeană fără radare pe drumurile publice
Valentin Ciobanu, specialist în siguranță rutieră, spune că „ este o problemă de siguranță rutieră. Trebuie tratată și partea de drumuri, și cea de masini, dar mai ales cea umană. Pentru că omul poate fi educat. Trebuie educat. Și supravegherea video este cea mai bună soluție”.
Actualul proiect de lege cere ca radarele să fie amplasate cu prioritate pe drumurile cu o rată mare a accidentelor rutiere.
Fotografia doveditoare a sancțiunii trebuie să conțină: data și ora la care a fost efectuată măsurarea; valoarea vitezei măsurate; imaginea autovehiculului din care să poată fi pus în evidență numărul de înmatriculare al acestuia.
De asemenea, fotografia contravenției va fi transmisă contravenientului ca anexă la procesul-verbal de constatare a faptei.
România, țara cu cei mai mulți morți la mia de locuitori din UE, rezultați din accidente rutiere
Valentin Ciobanu insistă pe idea de a educa, de a disciplina traficul.
„Nu toți au camera video la bord. Ce faci dacă stă un șofer lipit de mașina ta și te inhibă cu flash-uri? Asta nu face decât să crească nervozitatea, implicit pericolul de accidente.
Să ne gândim la tragedia din spatele cifrelor. Fiecare mort, fiecare rănit înseamnă o serie de suferințe și probleme pentru întreaga societate. Pe care le putem evita”.
Numărul accidentelor rutiere fatale din țara noastră este aproape dublu față de media Uniunii Europene. Practic, România are cei mai mulți morți la mia de locuitori din UE, rezultați din accidente rutiere.
De asemenea, suntem singura țară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere și rata mortalității în urma acestora a scăzut considerabil.
Proiectul a fost depus la Camera Deputaților.