Academia de Poliție are un nou șef. Claudiu Chindriș a fost ofițer SRI. Rectorii anteriori, acuzații multiple
Academia de Poliție are un nou șef, în persoane lui Claudiu Chindriș. El a fost, în trecut, șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne, șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Cluj și șeful Departamentului de Analiză din Academia SRI. Noul șef al Academiei de Poliție nu are doctorat.
Informația a fost făcută publică de jurnalista Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook.
”Backgroundul noului comandant al Academiei de Poliție îmi indică faptul că la nivelul conducerii Ministerului de Interne s-a ajuns la aceeași concluzie care se poate desprinde din toate anchetele mele din ultimii ani. Dezastrul e atât de mare la Academia de Poliție, încât un civil nu ar avea nicio șansă să curețe mizeria de acolo.
Astfel încât e nevoie de o mână de fier, care să poată repara urgia. Astea ar fi premisele teoretice, însă în mod evident, o schimbare structurală în Academia de Poliție nu poate fi făcută de un singur om, oricine ar fi el”, susține jurnalista Emilia Șercan.
Noul șef al Academiei de Poliție nu are doctorat
Claudiu Chindriș nu are doctorat. El este doctorand la UBB, începând cu anul trecut. De asemenea, nu a absolvit Academia de Poliție – este absolvent de facultate și masterat la UBB, conform jurnalistei.
”Asta însemnă că nu va avea nicio sensibilitate morală față de vreunul dintre „foștii domni profesori” din Academie, ceea ce înseamnă că nu îl leagă nimic de niciuna dintre rețelele de plagiat și de corupție împământenite acolo”, mai arată Emilia Șercan.
Marius Mihăilă, fostul șef al Academiei de Poliție, este acuzat de mai multe nereguli
Fostul șef al Academiei de Poliție este Marius Mihăilă. El a fost împuternicit în mai 2020, de Marcel Vela, ministrul de Interne la acea dată. Până atunci, Mihăilă fusese împuternicit la comanda IPJ Sălaj.
Ca să obțină postul de la șefia poliției sălăjene, Marius Mihăilă a ocolit legea și dat o declarație pe proprie răspundere că nu este cercetat disciplinar. Fals, susține Cosmin Andreica, șeful Sindicatului polițiștilor Europol, pentru Ziare.com.
Ceilalți sunt de vină, în dosarele lui Mihăilă
„În aceeași perioadă, Mihăilă le-a solicitat șefilor din subordine documente de nivel secret în mapă. Ulterior s-a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj și i-a deschis dosar penal”, a explicat Cosmin Andreica. În acest caz, Mihăilă a dat vina pe subaltern, pe motiv că el nu știa ce are voie să vadă si ce nu.
Emilia Șercan a publicat faptul că Mihăilă a declarat în fals că nu este cercetat disciplinar, iar ministrul Vela l-a eliberat din funcție. Astfel, i s-a deschis al doilea dosar penal, pentru fals, de această dată.
În această cauză au fost cercetați cei de la resurse umane ”pentru că nu au verificat din oficiu dacă îndeplinește condițiile sau nu”, a mai spus Cosmin Andreica.
La venirea lui Lucian Bode la conducerea Ministerului de Interne, Mihăilă a fost numit directorul său de Cabinet.
Plagiatele din Academia de Poliție ”depășesc” puterea legislației penale
”În Academia de Poliție s-a ajuns să se plagieze reciproc, încât nu se mai știe exact cine după cine a plagiat. Un plagiat a ajuns să fie text luat ”de bună credință”, după care a fost plagiat de un altul, apoi s-au inspirat și citat între ei, astfel că acum se știe că sunt plagiate, dar nu se știe de unde provin”, a mai spus Cosmin Andreica.
Adrian Iacob, rectorul anterior al Academiei de Poliție, condamnat după amenințarea Emiliei Șercan
Pe vremea lui Iacob, Mihăilă a fost numit președintele Comisiei de Etică și a dat verdicte de neplagiat pentru cele mai importante plagiate, conform sindicalistului de la Europol.
Jurnalista Emilia Șercan a scris pe 17 aprilie 2018, într-o postare pe Facebook, că a sesizat poliția, după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea. Șercan precizează că a primit amenințarea ”în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție”.
DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Iacob și Mihail Marcoci, fostul rector și fostul prorector la Academie în 2019, acuzându-i că s-au folosit de un subordonat (inculpat și el), care a trimis mesajul de amenințare și căruia i-au promis imunitate în fața legii pentru acțiunile sale. În mai 2021 au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității.