EXCLUSIV. Ioan Dobrotchi este noul președinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură în locul lui Marian Lixandru
Ioan Dobrotchi este noul președinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), începând cu data de 20 septembrie, funcție ocupată prin concurs. Acesta îl înlocuiește pe Marian Lixandru, care nu a mai fost interesat de post, urmând să rămână consilier în cadrul instituției, după cum a declarat pentru Puterea.ro.
Este a doua oară când Ministerul Agriculturii organizează concurs la ANPA pentru ocuparea funcției de președinte – director general, prima încercare având loc în luna iulie. Potrivit informațiilor obținute de Puterea. ro, de această dată au fost trei candidați, câștigătorul fiind desemnat Ioan Dobrotchi, care provine din mediul privat.
Ioan Dobrotchi este administrator al firmei Inaflor Srl (sat Sultana, județul Călărași) cu obiect de activitate acvacultura în ape dulci. În 2020, compania a avut o cifră de afaceri de 123.600 lei și un profit net de 83.393 lei, neavând înregistrat niciun angajat.
Condiții de participare
Principalele condiții pentru candidați au fost să aibă studii universitare cu licență în domeniile zootehnice, medicină veterinară sau agronomie (o noutate față de anunțul din luna iulie), dar și studii de master absolvite cu licență în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice sau cu diploma echivalentă.
De asemenea, a fost cerută și o vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice de minimum 7 ani.
Atribuții ANPA
Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) este instituţie publică centrală de specialitate de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, care funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Agenţia acoperă întreg teritoriul României, prin cele 4 filiale regionale: Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, și are ca atribut principal elaborarea strategiei naţionale şi a reglementărilor specifice în domeniul pescuitului, acvaculturii, organizării pieţei produselor pescăreşti,precum şi controlul aplicării şi respectării acestora.
De asemenea, Agenţia este responsabilă pentru definirea şi implementarea politicii referitoare la conservarea şi administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, la acvacultură, la procesarea şi organizarea pieţei produselor pescăreşti.
Agenţia realizează investiţii prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) pentru infrastructura aferentă centrelor de primă vânzare, porturilor/ punctelor/ adăposturilor pescăreşti şi punctelor de debarcare, precum şi prin alocări bugetare, conform informațiilor publicate pe site-ul instituției.