Gaura din stratul de ozon a depășit suprafața Antarcticii. Ce a mai rămas de făcut
Gaura din stratul de ozon formată deasupra Polului Sud a alarmat comunitatea științifică. Aceasta după ce aproape și-a dublat suprafața, comparativ cu dimensiunile din anii anteriori.
Gaura are o suprafață mai mare decât cea a Antarcticii și, potrivit specialiștior, ar urma să se închidă în decembrie, dacă fenomenul urmează mecanismul observat în ultimele decenii. Nu există un pericol direct și imediat asupra populațiilor din regiunile emisferei nordice, ci doar riscuri pe termen lung, dacă stratul de ozon nu se reface conform previziunilor, pe măsură ce compușii CFC sunt eliminați din atmosferă.
Poate să provoace afecțiuni ale retinei, în cazul oamenilor
„Sunt efecte foarte importante, nu doar asupra oamenilor, ci și asupra speciilor de animale și de plante. Radiația ultravioletă, care este, de obicei, absorbită de stratul de ozon din atmosfera înaltă poate să provoace cancer de piele și afecțiuni ale retinei, în cazul oamenilor. Și în cazul animalelor sănătatea le poate fi afectată. Plantele au și, și ele, de suferit așa cum se întâmplă în cazul mai multor culturi.
Dacă în atmosfera joasă, ozonul este un poluant, în atmosfera înaltă acest compus din trei atomi de oxigen ecranează acea parte din radiația ultravioletă care este dăunătoare vieții pe pământ în general”, a comentat pe marginea fenomenului climatologul ANM Roxana Bojariu, la News Hour with CNN, Antena 3.