La îndemâna tuturor: Noul „secret” al nordicilor pentru a combate stresul
Mai întâi a apărut filosofia daneză hygge, tradusă prin confortul simplu al șosetelor groase, plus o lumânare parfumată şi o cană cu ciocolată caldă. Apoi au intervenit filosofia suedeză și cea olandeză.
În prezent, o altă tendință nordică e adoptată drept modalitate de a combate stresul și promovată drept “secret al fericirii”: niksen, conceptul olandez care definește „a nu face nimic”. Niksen „înseamnă literalmente să nu faci nimic, să fii inactiv sau să faci ceva fără niciun folos”, spune Carolien Hamming, directorul CSR Centrum, un centru de coaching din Olanda. Acest centru ajută oamenii să gestioneze stresul. Practicarea niksen poate presupune doar să admiri peisajul sau să asculți muzică. Această stare nu presupune a obține ceva sau a fi productiv. Este fără scop”, adaugă Hamming, citată fiind de Time.
Relaxarea poate fi combinată cu o activitate ușoară
Gândește „pur și simplu stând pe un scaun sau uitându-te pe fereastră”, este de părere Ruut Veenhoven, sociolog și profesor la Universitatea Erasmus Rotterdam din Olanda, care studiază fericirea. Niksen se referă mai degrabă la a-ți lăsa mintea să rătăcească, mai degrabă decât să te concentrezi pe detaliile unei acțiuni. „Ar trebui să avem momente de relaxare, iar relaxarea poate fi combinată cu o activitate ușoară, semiautomatică, precum a tricota”, spune Veenhoven. Potrivit sociologului, un aspect al artei de a trăi este să descoperi care sunt modalitățile de relaxare care ți se potrivesc cel mai bine.
Nu există neapărat o abordare de dimensiuni unice, mai degrabă, veți descoperi care sunt comportamentele cele mai eficiente. Un alt beneficiu al niksen este că poate ajuta oamenii să vină cu idei noi, potrivit lui Veenhoven. „Chiar și atunci când nu facem nimic, creierul nostru încă procesează informații și poate folosi puterea de procesare disponibilă pentru a rezolva problemele aflate în așteptare ”, spune el.
Toată lumea caută o cale de întoarcere la ușurință și conectare
Acest lucru se poate manifesta prin a avea o soluție avansată la o problemă, în timp ce te plimbi, sau o idee de afaceri excelentă, care se poate dezvălui în timpul zilei. Se suține, de asemenea, ideea că efectuarea unor sarcini simple care să permită minții să rătăcească, poate favoriza rezolvarea creativă a problemelor. Un studiu din 2013 publicat în Frontiers in Psychology a arătat că acest proces poate ajuta un individ să se inspire în realizarea obiectivelor sale și să obțină claritate cu privire la acțiunile care trebuie întreprinse, pentru a atinge aceste obiective în viitor.
Potrivit cercetătorilor, niksen a fost definit din punct de vedere istoric ca fiind lene! Însă, pe măsură ce nivelurile de stres cresc în SUA și la nivel global și au impact zdrobitor asupra sănătății (precum burnout-ul), diverse “tehnici” obțin mai multă recunoaștere din partea comunității medicale. Totul fiind încadrat din ce în ce mai mult la tactici pozitive, care combat stresul.
„Toată lumea caută o cale de întoarcere către ușurință și conectare”, spune Eve Ekman, director de instruire la Greater Good Science Center de la Universitatea din California, Berkeley. Ekman, care studiază stresul, spune că niksen e o terapie puternică atunci când vine vorba de reducerea anxietății sau reducerea procesului de îmbătrânire și consolidarea capacității organismului de a lupta cu bolile. Aceste efecte potențiale asupra sănătății ar putea fi suficiente pentru a-i încuraja chiar și pe cei mai agitați și supraîncărcați dintre noi.
Se poate ca stilul nostru european de viaţă să nu ne convină
Pentru mulți, a face nimic nu este atât de simplu pe cât pare. De fapt, poate fi oarecum dificil să stai nemișcat și să privești pe o fereastră, de exemplu. Hamming afirmă chiar că poate fi „destul de înfiorător la început”, deoarece oamenii obișnuiesc să facă ceva în orice moment. De aceea Hamming recomandă drept ideal o seară pe săptămână, de exemplu, fără programări și obligații. Literatura științifică sugerează că un dezavantaj în a lăsa mintea să rătăcească prea mult timp este că ar putea “rumega” probleme mai vechi sau mai noi în loc să se simtă împrospătată. Mai degrabă, utilizarea timpului pentru a fi echilibrat inactiv cu un stil de viață activ poate maximiza beneficiile niksen, potrivit cercetărilor.
De ce au fost preluate mai ales de către europeni toate aceste modele nordice, de la hygge și până la niksen? Psihologul Jessamy Hibberd are o explicație: “Este un instinct uman: e natural să observăm ceea ce fac alţii şi să adoptăm atitudini care ne plac”. El evidențiază că se poate ca stilul nostru european de viaţă – de exemplu – să nu ne convină deoarece este legat de prea multe probleme. Este foarte probabil să fie chiar acesta motivul pentru care în vechea Europă este în vogă formula nordică, în toate variantele sale.