EXCLUSIV. Pactul verde european stârnește îngrijorare în rândul fermierilor români. Care le sunt temerile
Pactul Verde European și strategiile pe care acesta le presupune în următorii ani, cum ar fi Strategia de la “Fermă la Consumator” sau cea privind Biodiversitatea până în 2030, provoacă îngrijorare nu doar în rândul fermierilor români, ci în întreaga UE. Dincolo de lipsa unor analize oficiale de impact, se prefigurează câteva certitudini: vom avea producții mai mici, prețuri mai ridicate și foarte probabil, numeroase falimente.
Recent, Copa – Cogeca, organizație care reprezintă vocea unită a agricultorilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, a atras atenția asupra impactului pe care noile strategii ar putea să aibă asupra fermierilor. Aceasta citează un studiu realizat de Universitatea din Kiel (Germania), ale cărui concluzii ridică serioase semne de întrebare.
“Pe partea de producție, la fel ca toate studiile, acest nou raport consideră că Strategia de la “Fermă la Consumator” (F2F) ar duce la o scădere semnificativă a acesteia. Pentru autori, pierderea ar varia între 20% pentru carnea de vită, 6,3% pentru lapte, de 21,4% și 20% pentru cereale și oleaginoase la nivelul UE”, arată reprezentanții Copa -Cogeca.
Nu doar atât, autorii studiului estimează creșteri semnificative de prețuri: 58% la carnea de vită, 48% la carnea de porc, 36% la laptele crud, 15% la fructe și legume, 18% la semințele oleaginoase și 12,5% la cereale.
Pe de altă parte, nu se poate face abstracție nici de un raport tehnic al Centrului comun de cercetare (JRC) al Comisiei Europene, publicat foarte discret la mijlocul verii, care anticipează o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în jurul a 29% din potențialul de încălzire globală al agriculturii UE. Strategia nu va fi eficientă din punct de vedere climatic, susțin realizatorii studiuui..
„Strategia F2F în sine nu corespunde încă unei strategii coerente de politică agricolă. Măsurile individuale din Strategia F2F corespund mai degrabă unor restricții concrete de producție care nu oferă încă un cadru coerent de politică agricolă menit să asigure o punere în aplicare eficace și eficientă a obiectivelor Pactului verde în agricultură”, arată autorii studiului.
Ce spun fermierii români
Printre obiectivele Pactului Ecologic European în sectorul agricol până în 2030, se numără reducerea cu 50% a consumului de pesticide chimice, reducerea consumului de îngrășăminte cu 20%, practicarea agriculturii ecologice pe minimum 25% din suprafața agricolă, precum și reducerea fenomenului de antibiorezistență prin diminuarea consumului de antimicrobiene.
“Va fi foarte greu și nu doar pentru fermierii români. Este foarte dificil pentru toti fermierii din Europa să se alinieze la stategiile și directivele europene, pentru că nu sunt echitabile, nu poți să impui fermierilor să ridice un anumit standard de calitate pentru produse sau să producă 30% eco, pentru care nu au piață în Europa, dar pe de altă parte vii și aduci alte produse din state terțe care sunt mult mai ieftine decât acestea”, a declarat pentru Puterea.ro Florentin Bercu, președinte al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).
Cât despre consumul de pesticide, de exemplu, lucrurile sunt mai mult decât delicate în ceea ce ne privește.
„În România, media este de 700 grame/ha, față de 2,6 kg/ha în UE, sunt state din Europa care consumă de la 5 până la 9 kg/ha. Atunci când se cere o reducere cu 50%, la care state se referă UE? Adică și România să reducă la jumătate, precum celelalte state, și să rămână cu aproape nimic? Poate ar fi mai logic ca statele care sunt peste media europeană să reducă consumul de pesticide cu 50%”, a mai precizat Bercu.
Falimente așteptate
Noile reguli pe care UE le are în vedere sunt privite cu îngrijorare de fermierii români, în contextul în care se vor majora costurile de produție, iar cel mai probabil mulți dintre ei nu vor putea să realizeze investițiile cerute de UE.
„Va fi un fenomen destul de ciudat, va fi greu în piață, vor fi greutăți, plecând de la producția care va fi mult mai mică. Va fi de calitate mai bună, corect, dar mai costisitoare, unii și-o vor permite, alții nu, vor fi fermieri care vor fi forțați să facă astfel de investiții, să vedem, le pot face? Sau ne vom trezi cu un lanț de falimente din partea lor, pentru că nu-și vor permite să țină terenurile să cultive eco. Aceasta este teama fermierilor români, toate aceste chestiuni pe care le vor implementa sunt cu costuri grele. În primul rând, sunt costuri pe inputuri, dar vor fi și costuri ulterioare și s-ar putea ca fermierii să-și piardă terenurile”, ne-a declarat George Sava, un fermier din județul Buzău care lucrează circa 800 hectare.