Moțiunea de cenzură a PSD se citește joi, în plen. Votul se dă marțea viitoare
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc joi, 30 septembrie, în plen, de la ora 14.00. Va fi prezentată moţiunea de cenzură a PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Votul urmează să fie dat marți, 5 octombrie, în plenul reunit al Parlamentului.
„Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero, ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani”, scrie în documentul moțiunii.
PSD susține că Guvernul Cîțu blochează dezvoltarea comunităților locale.
„Fiecare zi cu Guvernul Cîţu în funcţie este o încă o zi în care viaţa românilor va fi şi mai afectată de sărăcie, dezvoltarea comunităţilor locale blocată, iar viitorul ţării este marcat de o îndatorare toxică, care va sacrifica însă generaţii întregi! De aceea, astăzi, întreg Guvernul Cîţu trebuie să plece”, potrivit moţiunii de cenzură.
Liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu a susţinut că „voturile PSD nu sunt nici de vânzare şi nici nu o să se încline în faţa unui şantaj”. El a explicat că PSD a aşteptat decizia CCR, pentru ca Guvernul condus de Florin Cîţu să nu cadă prin moţiune, după care să fie repus în funcţie în urma constatării conflictului de către Curtea Constituţională.
Celelalte partide și poziția față de moțiune
Dan Barna a afirmat că USR PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD. Marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului, că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament.
„Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus”, a adăugat el.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva „guvernului ilegitim PNL-UDMR”.
În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una „minoră” faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că „matematic” moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR PLUS.
Ieri, premierul Florin Cîţu a afirmat că nu poate dezvălui strategia sa de război, însă va face tot ce este posibil ca românii să aibă în continuare un Executiv cu puteri depline. El a adăugat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.