Audit de la CE pentru evaluarea sistemelor de control oficial în producţia şi vânzarea de peşte

Publicat: 01 oct. 2021, 19:25, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Audit de la CE pentru evaluarea sistemelor de control oficial în producţia şi vânzarea de peşte

O echipă de experţi ai Comisiei Europene, asistaţi de reprezentanţi ai Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor (ANSVSA), a realizat, în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, o misiune de audit care a vizat evaluarea sistemelor de control oficial în domeniile producţiei şi comercializării peştelui şi produselor de pescuit din România.

Concluzia misiunii de audit realizată de experţii CE este că sistemele de control acoperă toate etapele de obţinere a produselor pescăreşti, pornind de la producţia primară şi până la nivelul furnizării acestor produse către consumatorul final, după cum arată reprezentanții ANSVSA.
 
„Reuniunea de încheiere a misiunii de audit s-a desfăşurat astăzi, 1 octombrie, în sistem videoconferinţă, şi s-a concluzionat că ANSVSA pune în aplicare un sistem de control care acoperă toate etapele de obţinere a produselor pescăreşti, pornind de la producţia primară până la nivelul furnizării acestor produse către consumatorul final”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA.

Ce a presupus auditul

Evaluarea a analizat structura organizatorică, capacitatea autorităţii competente, sistemele de control oficial implementate în sectoarele peştelui şi produselor de pescuit, precum şi modul de respectare al standardelor de performanţă solicitatate de legislaţia relevantă.

Auditul a inclus controale documentare, verificări ale diferitelor înregistrări şi note de control, constatările consemnate, dar şi urmărirea modului în care au fost remediate deficienţele constatate în timpul controalelor oficiale.

Astfel, au fost efectuate controale la faţa locului, în diferite unităţi de producţie sau comercializare a peştelui şi produselor din pescuit.

Printre aspectele urmărite de echipa de audit s-au numărat respectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă în unităţile de profil, sursele de aprovizionare, calitatea materiei prime, echipamentele şi procedurile de lucru existente, sistemele şi procedurile bazate pe analiza riscului, trasabilitatea, calitatea apei, standardele de piaţă pentru comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit sau etichetarea.