3 octombrie – Ziua mondială a mersului pe jos
În 2021, Ziua mondială a mersului pe jos este programată pentru data de 3 octombrie, potrivit site-ului oficial, www.tafisa.org.
Ziua mondială a mersului pe jos este o iniţiativă a Asociaţiei Internaţionale a Sportului pentru Toţi (TAFISA) şi se adresează persoanelor din lumea întreagă, indiferent de vârstă, condiţie socială sau abilităţi fizice, care sunt încurajate să meargă pe jos, celebrând, astfel, activitatea fizică şi promovarea unei vieţi sănătoase. De asemenea, se adresează tuturor organizaţiilor partenere sau reprezentanţilor administraţiilor locale, interesaţi de organizarea unor evenimente dedicate acestei zile. Este marcată în primul week-end al lunii octombrie.
Tema ediţiei din 2021 este, potrivit TAFISA, „24 de ore în jurul lumii” („24 Hours Around the Globe”), ca şi în anul precedent. Din Noua Zeelandă şi până în Canada, tuturor iubitorilor de plimbări şi mişcare în aer liber li se propune să se fotografieze şi filmeze în timp ce ajung la diferite obiective, astfel încât, puse cap la cap, aceste mărturii să alcătuiască o plimbare în jurul lumii.
Ediţia din 2021 a Zilei mondiale a mersului pe jos se desfăşoară sub patronajul UNESCO, arată www.tafisa.org.
În luna martie 2021, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat cu ocazia lansării Campaniei „Vinerea Verde-Stop! Azi, maşina stă pe loc!” că se va introduce un set de măsuri pentru stimularea cetăţenilor în vederea renunţării la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu şi înlocuirea sa cu transportul public în comun, biciclete, trotinete electrice, maşini electrice sau cu mersul pe jos.
În contextul acestei campanii, premierul Florin Cîţu a declarat că de foarte multe ori merge pe jos la birou, menţionând că se opreşte să vorbească cu oamenii.
Spaţiile publice deschise, în aer liber, reprezintă nu doar un mediu optim în care să creştem, să descoperim lumea, să ne facem prieteni, să ne distrăm şi să învăţăm, ci oferă şi un potenţial uriaş pentru o viaţă activă, oferind un mediu prietenos şi sigur pentru mersul pe jos. Din acest stil de viaţă, nu vor avea de câştigat doar cetăţenii, la nivel individual, ci întreaga societate şi economie, la nivel global.
Sărbătorită încă din anul 1991, Ziua mondială a mersului pe jos promovează sănătatea prin mişcare şi atrage, an de an, milioane de participanţi din circa 160 de ţări de pe mapamond, potrivit www.tafisa.org. Pe lângă mersul pe jos, cei ce iau parte la aceste evenimente sunt încurajaţi să folosească şi biciclete, skateboard-uri, role etc.
Mersul pe jos reprezintă o metodă uşoară de a face mişcare, disponibilă atât persoanelor cu o condiţie fizică bună, cât şi celor care suferă de diferite afecţiuni. Nu implică niciun cost, are un risc minim de accidentare şi poate fi extrem de agreabil atunci când este practicat alături de alte persoane. Beneficiile mersului pe jos asupra sănătăţii sunt binecunoscute, printre acestea numărându-se şi cele prezentate pe site-ul www.telegraph.co.uk, cum ar fi: reduce riscul de cancer sau de demenţă senilă, ajută sistemul cardiovascular, ajută la asimilarea vitaminei D prin expunere la razele solare, îmbunătăţeşte tonusul muscular şi starea de spirit etc.
Evenimentele dedicate Zilei mondiale a mersului pe jos sunt susţinute la nivel internaţional, printre alţii, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comitetul Olimpic Internaţional şi UNESCO.