Comorile României, cap de afiș la Muzeul de Arheologie din Madrid. O colecție de 6,5 tone, transportată în condiții excepționale

Publicat: 04 oct. 2021, 23:00, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Comorile României, cap de afiș la Muzeul de Arheologie din Madrid. O colecție de 6,5 tone, transportată în condiții excepționale

Expoziția unicat prezentată în premieră în Spania, care reunește peste 800 de piese din comorile arheologice ale României, a fost inaugurată deja oficial la Madrid. Evenimentul se bucură de înaltul patronaj al Regelui Felipe al Spaniei și va putea fi vizitată gratuit până pe 27 februarie, la Muzeul Național de Arheologie. 

Comorile României sunt cap de afiș la Muzeul Național de Arheologie din capitala Spaniei. Colecția însumează 838 de piese care provin din 40 de muzee din țară, dar și din 3 spaniole, între care Muzeul Prado din Madrid.

Expoziția a fost împărțită în 6 secțiuni, care prezintă 1.400 de ani de istorie, de la Epoca Fierului până la formarea poporului geto-dac. Pe lângă piesele centrale ale expoziției, cum ar fi coiful de aur de la Coțofenești sau brățările de la Sarmizegetusa, există nenumărate obiecte de o valoare inestimabilă, prezentate pentru prima dată într-o expoziție în afara țării, care stau mărturie relațiilor istorice dintre România și Spania.

Întreaga colecție are 6,5 tone, dintre care piesele din aur și argint cântăresc în jur de 50 de kilograme. „Este o expoziție unică, pentru prima dată în Spania prezentăm o pagină importantă din trecutul poporului român. Am adus brățările de aur regale dacice, de asemenea monede de aur ale regelui Koson„, spune Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României.

Bogdan Aurescu: „Acest eveniment remarcabil marchează momentul central al manifestărilor culturale”

Piesele cel mai dificil de mutat și de asamblat au fost cele mai mari și mai grele. De exemplu, pentru războinicul scit, care este în prima sală, a fost nevoie de multe persoane pentru a o ridica și pentru a o sprijini„, a adăugat Andres Carratero, directorul Muzeului Național de Arheologie Madrid, potrivit stiritvr.ro. Pentru realizarea expoziției au colaborat 5 ministere din Spania și România. Jose Manuel Albares Bueno, ministrul de Externe al Spaniei a declarat că „ceea ce vom descoperi prin intermediul acestei expoziții nu este nou. Îşi are rădăcinile în trecutul nostru comun şi este o dovadă extraordinară a acestui lucru – împărțim un patrimoniu istoric şi lingvistic comun„.

Acest eveniment remarcabil marchează momentul central al manifestărilor culturale care au loc în acest an, cu ocazia aniversării a 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Regatul Spaniei„, spune Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României. Costurile pentru realizarea expoziției se apropie de o jumătate de milion de euro.

La întoarcerea în țară, întreaga colecție va fi expusă și la Muzeul de Istorie din București.