Coșmarul bogaților lumii: Pandora Papers, „lista neagră” pe care se află și români (VIDEO)
Pandora Papers este sintagma care apare pe prima pagină a marilor publicații internaționale și se referă la un amplu dosar de investigații: aproape 12 milioane de documente!
Documentele provin de la centrele offshore cele mai opace de pe planetă și au fost transmise de către o sursă anonimă unui consorțiu de 150 instituții de presă. ”Secretele internaționale ale finanțelor off-shore”, titrează Le Monde, și continuă: ”Consorțiul jurnaliștilor ICIJ au avut acces la datele confidențiale a 14 cabinete specializate în paradisuri fiscale, dezvăluind secretele a circa 300 de responsabili publici, 35 șefi de stat, 130 miliardari…” .
Printre aceștia se numără Vladimir Putin, regele Abdullah al Iordaniei, Tony Blair, premierul ceh Andrei Babis – „un veritabil catalog al potentaților lumii”, adaugă Le Monde. Washington Post notează la rândul său: ”Coșmarul bogaților lumii și al liderilor politici care recurg la paradisuri fiscale pentru a-și ascunde averile de privirile indiscrete: scurgerea de informații, de date confidențiale, care aruncă o lumină crudă asupra secretelor lor”.
Noile documente menţionează un fost parlamentar român
Un număr de 21.175 de documente conţin cuvântul România, dar numărul lor poate fi mult mai mare având în vedere sistemul de tip matrioşka, prin care companii din România sunt deţinute de alte companii din România, aflate în proprietatea unor firme offshore deţinute la rândul lor de companii din România. Documentele Pandora Pepers fac referire, de exemplu, la miliardarul Frank Timiş, despre care a scris şi Rise Project şi care a fost implicat în proiectul Roşia Montana, potrivit Observator.
Noile documente menţionează un fost parlamentar român care a deschis o companie offshore pentru a controla un cont din Elveţia, în timp ce un oficial în funcţie este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice care deţin la rândul lor companii în Cipru.
Pandora Papers, noua anchetă a Consorțiului internațional a jurnaliștilor de investigație, aduce la lumină secretele a 35 de șefi de state (foști sau actuali) și a 130 de miliardari. La fel ca în scandalul ”Panama Papers” din 2016, firmele specializate în paradisuri fiscale cu secrete de obicei bine păzite joacă un rol central în acest sistem creat pentru cei bogați, oferind pentru câteva mii de euro protecția unei societăți-paravan”.