„România Educată” a eșuat în ziua moțiunii de cenzură. Iohannis, Cîmpeanu și Cîțu nu au dat niciun mesaj de Ziua Mondială a Educației
Președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu au întors spatele dascălilor, mai precis, a peste 250.000 de cadre didactice. Mai clar, astăzi este Ziua Mondială a Educației, iar cei trei oficiali nu au transmis niciun mesaj angajaților din sistemul de învățământ și elevilor până în acest moment.
De asemenea, nici pe site-urile instituțiilor nu s-a publicat niciun mesaj cu ocazia acestei zile. În ziua moțiunii de cenzură, „România Educată” a eșuat.
Cu toate că și sistemul de învățământ s-a confruntat cu o situație extrem de grea din cauza pandemiei de coronavirus, iar atât profesorii, cât și elevii, au fost dați peste cap de diferite restricții, se pare că pentru oficialii țării eforturile dascălilor și a elevilor nu au contact, din moment ce nu au fost încurajați nici măcar cu un scurt mesaj pe o rețea de socializare.
INS: În anul școlar/universitar 2020-2021 populația școlară a fost de 3,49 milioane copii, elevi și studenți
Cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, Institutul Național de Statistică a transmis o serie de date cu privire la anul școlar trecut, 2020-2021. Potrivit INS, raportul mediu dintre populația școlară și numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi și studenți la un cadru didactic.
În anul 2020, populația de vârstă școlară a fost de 4,84 milioane persoane reprezentând 25,2% din totalul populației rezidente a țării.
În anul școlar/universitar 2020-2021 populația școlară a fost de 3,49 milioane copii, elevi și studenți.
Din totalul populaţiei şcolare, 49,8% au fost copiii, elevii și studenții de sex masculin şi 73%, cei care au studiat în mediul urban.
Aproape jumătate din populația școlară s-a regăsit în învățământul primar și gimnazial (45,5%), iar circa o treime în învățământul liceal și cel antepreșcolar și preșcolar (17,8%, respectiv 15%).
Populația școlară a fost cuprinsă cu preponderență (94,7%) în unitățile de învățământ publice, restul de 5,3% studiind în unități de învățământ private.
În profil teritorial, populația școlară din anul școlar/universitar 2020-2021 a înregistrat cele mai ridicate valori în regiunile Nord-Est (601,1 mii persoane), respectiv București-Ilfov (517,6 mii persoane).
Unitățile/instituțiile de învățământ care au funcționat în anul școlar/universitar 2020-2021 au aparținut, în principal, nivelurilor de educație primar și gimnazial (57,4%), liceal (21,0%), respectiv antepreșcolar și preșcolar (16,9%).
Activitatea educațională și de instruire în sistemul de învățământ a fost asigurată de 235,6 mii cadre didactice.
Raportul mediu dintre populația școlară și numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi și studenți la un cadru didactic. Ponderea personalului didactic de sex feminin a fost majoritară atât la nivelul întregului sistem educațional, cât și în învățământul preuniversitar.
În anul 2020, 28,4 % din totalul gospodăriilor aveau în componență copii; 16,1% – 1 copil, 9,7 % – 2 copii, 1,9% 3 copii, 0,7% 4 copii și mai mulți. Cele mai multe gospodării cu peste 4 copii s-au înregistrat în regiunea Nord-Est.
În România, Ziua Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”).