Cronica unei căderi epice: A fost haos în sediul Facebook (VIDEO)
În ziua în care Facebook a a avut parte de o cădere epică s-ar putea spune – practic celebra rețea a dispărut de pe internet – a fost haos, potrivit mărturiilor care ies acum la iveală. Angajații nu au putut intra în clădire.
Aproape şapte ore, unele dintre cele mai utilizate platforme ale Facebook din lume au picat ieri. Oameni din lumea întreagă nu au putut verifica feed-ul de postări pe Facebook și platformele sale. Pana a avut loc cu o zi înainte de audierea în Congres a unei foste angajate Facebook care a făcut mai multe dezvăluiri despre companie. Frances Haugen, fost manager de produs în cadrul Facebook, a strâns mii de pagini cu cercetări interne realizate de companie și le-a distribuit presei, congresmenilor și autorităților de reglementare din SUA
„Nimeni nu e imun. Nu există companie care să fie imună la astfel de întrerupere de funcţionare. Aşa că de fiecare dată, inginerii trebuie să facă următorul lucru: să îşi îndrepte atenţia către alte companii care au picat şi să înţeleagă de ce. De multe ori, chiar adesea, se dovedeşte că a fost o eroare internă care a cauzat pana de funcţionare.” a explicat analistul Doug Madory.
Nu se exclude un atac extern
Internauții au migrat pe Twitter și pe alte platforme pentru a sesiza incidentul. Au fost afectați utilizatori din Europa, dar și din America de Nord și din America Latină, conform mesajelor postate. În cazul României, downdetector.com a consemnat un vârf al raportărilor luni la ora 18.43, cu peste 3.400 de incidente semnalate.
”Multe pene se rezolvă destul de repede. Adesea sunt locale, fiind afectate doar unele ţări. Cu toate acestea, căderea de ieri a fost globală și a afectat toate aplicaţiile Facebook. Durata de timp cât au fost de neaccesat este, de asemenea, una neobișnuită. Unele publicaţii au relatat că a fost „haos” în sediul Facebook în timp ce echipa tehnică se grăbea să rezolve problema. De asemenea, este interesant faptul că pana a afectat capacitatea Facebook de a rezolva problema – instrumentele interne necesare pentru remedierea situaţiei au fost afectate și ele. Comunicatul publicat de Facebook a fost scris cu atenție şi nu exclude un atac extern”, a explicat James Clayton, reporter pe tehnologie la BBC.
Sheera Frenkel, reporterul de tehnologie de la New York Times, a dezvăluit că o explicație pentru durata lungă de timp pentru ca toate platformele să revină online este că „angajații care încearcau să-și dea seama care este problema nu au putut nici măcar să intre fizic în sediul companiei” pentru a repara ce s-a stricat.