România propune, alături de alte patru țări, o abordare comună privind preţurile la energie
România propune alături de Spania, Franţa, Cehia și Grecia o abordare pe cinci piloni privind preţul gazului şi preţurile angro ale energiei electrice, conform unei declaraţii comune a miniştrilor Economiei şi Finanţelor din cele cinci state. Aceștia recomandă un acord unic la nivel european, în condiţiile în care preţul la gaze, precum și preţurile angro la energia electrică au crescut dramatic în ultimele luni, a anunţat Ministerul Finanţelor.
Declaraţia este semnată de Nadia Calvino, prim vice-preşedinte şi ministru al Economiei şi Transformării Digitale, din Spania, Bruno Le Maire, ministrul Economiei, Finanţelor şi Redresării din Franţa, Alena Schillerova, ministrul Finanţelor din Cehia, Christos Staikouras, ministrul Finanţelor din Grecia şi Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor din România.
„Propunem următoarea abordare, bazată pe 5 piloni: În primul rând, este necesară o abordare comună la nivel european. Avem nevoie de un set de instrumente de politică europeană pentru a coordona răspunsurile naţionale, pentru a reacţiona imediat la creşterile dramatice ale preţurilor”, se arată în comunicat.
În al doilea rând, în ceea ce priveşte gazul, oficialii propun investigarea funcţionării pieţei europene de profil pentru a înţelege de ce cantităţile contractate de gaze au fost insuficiente.
„De asemenea, ar trebui să elaborăm linii directoare comune privind depozitarea gazului pentru a atenua creşterea preţurilor. În plus, ar trebui să ne coordonăm mai bine achiziţiile de gaze pentru a ne creşte puterea de negociere”, se spune în comunicatul MF.
Reforme pe piaţa angro de energie
Un alt lucru avut în vedere este și reformarea pieţei angro de energie electrică și, nu în ultimul rând, diversificarea aprovizionării cu energie.
“Piaţa electricităţii are multe avantaje: asigură aprovizionarea cu energie în orice moment, pentru toate ţările europene, însă trebuie îmbunătăţită pentru a stabili o legătură mai bună între preţul plătit de consumatori şi costul mediu de producţie al energiei electrice, în mixurile naţionale de producţie. Acest lucru este cu atât mai important cu cât decarbonizarea va duce la creşterea folosirii energiei electrice în economie”, se menționează în comunicat.
Obţinerea independenţei energetice prin investiţii în diversificarea aprovizionării cu energie şi reducerea dependenţei europene de ţările exportatoare de gaze, cât mai curând posibil, sunt avute de asemenea, în vedere. Iar biomasa, energia eoliană şi solară vor juca un rol cheie în diversificarea aprovizionării cu energie în perioada următoare.
„În al cincilea rând, Sistemul european de tranzacţionare a emisiilor (ETS) este esenţial pentru a stabili un preţ explicit al emisiilor de carbon şi pentru a începe tranziţia energetică. Prin urmare, pentru a le oferi părţilor interesate, publice şi private, oportunitatea de a-şi planifica din timp şi de a-şi muta investiţiile către activităţi cu emisii reduse de carbon, trebuie să asigurăm un preţ mai predictibil al carbonului şi să evităm volatilitatea excesivă”, se mai arată în document.