Peste 26.000 de elevi au fost testați în 8 zile de școală, ca să revină mai repede la cursuri. Președinta Comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: Nu facem față

Publicat: 07 oct. 2021, 17:36, de Mihaela Verdes, în Educație , ? cititori
Peste 26.000 de elevi au fost testați în 8 zile de școală, ca să revină mai repede la cursuri. Președinta Comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: Nu facem față
În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste antigen rapide elevilor care revin în a 8-a zi, spune președinta Comisiei de Medicină școlară din Ministerul Sănătății, Daniela Rajka. Potrivit acesteia, ritmul normal de testare ar fi de 15 elevi pe oră, pentru cabinetele cu medic și asistent școlar. Însă ar fi fost nevoie de testarea a 6-8 clase pe zi, iar acest lucru „este imposibil”, spune oficialul. Rajka a declarat că „nu reușim să facem față”.

De la începutul cursurilor, din 13 septembrie, medicii din cabinetele școlare au testat peste 26 de mii de elevi care au revenit la școală în a 8-a zi de suspendare a cursurilor și trecerea în online. Practic, din 21 septembrie, „mai mult de două clase nu se pot testa pe zi”, spune Daniela Rajka pentru Edupedu.ro.

Medicul școlar a explicat că procedura necesară pentru testarea elevilor care vor să revină mai repede de cele 14 zile este una care implică foarte mult timp, în opinia sa.

„Capacitatea de testare este în acest moment depășită, suntem depășiți de numărul de cazuri pozitive tot mai mare. Și nu avem nici spații… Am făcut 26.000 de teste în 8 zile. Sunt colege de-ale mele care au testat 70-80 de copii, s-au testat câte 6-8 clase într-o zi. Este imposibil. Mai mult de două clase nu se pot face”, spune Rajka.

Mai bine stau 14 zile acasă, spune Rajka

Aceasta propune ca elevii să rămână 14 zile acasă, în perioada clasică de carantină.

 „Să aduci copiii care au fost contact cu un alt copil, să-i scoți din casă și să-i aduci în grupuri cu alți elevi și necontrolat la școală doar pentru testare, și să te trezești că sunt pozitivi, nu este cea mai bună soluție”, spune Rajka.

Președinta medicilor școlari a mai spus că testarea cu teste rapide pe bază de salivă ar trebui să fie făcută acasă, de către părinți.

„Dacă aducem infectați în școală și încep să-și dea masca jos de pe față și să scuipe în pliculeț și găsești unul pozitiv, ce faci cu restul clasei, cu restul colegilor? Răul a fost făcut deja, a venit în colectivitate”, a precizat Rajka.