FAO: Cele mai mari prețuri la alimente din ultimii 10 ani. Cerealele și uleiul, în top
În septembrie, indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a majorat pentru a doua lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, pe fondul scumpirilor la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Indicele s-a majorat, luna trecută, până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an şi cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie 2020.
Cerealele au înregistrat, în septembrie, un avans de 2% comparativ cu luna august. Grâul a fost pe prima poziție, cu o creștere de 4% comparativ cu luna august şi un avans de 41% față de septembrie 2020, din cauza unor disponibilităţi limitate la export pe fondul cererii puternice.
„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a precizat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.
De asemenea, uleiurile vegetale s-au scumpit cu 1,7% în luna septembrie, raportat la august şi cu aproximativ 60% în ritm anual, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei cereri robuste de importuri la nivel global şi a îngrijorărilor cu privire la posibilitate ca deficitul de mână de lucru să afecteze producţia în Malaezia.
În ultimul an, preţul la materiile prime agricole s-a mărit semnificativ ca urmare a recoltelor mai mici, dar şi a cererii ridicate din China.
În același timp, FAO a dat publicităţii şi un set de noi estimări cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, prognozând un maxim istoric de 2,800 miliarde de tone. Producţia va fi, însă, inferioară consumului global, care va fi unul de 2,811 miliarde tone, în condiţiile în care FAO şi-a majorat estimările privind cantităţile de grâu ce vor fi utilizate ca nutreţ pentru animale.
Recolta de grâu prognozată de FAO pentru 2021 se ridică la 776,7 milioane de tone de grâu, producţiile mai mari din Europa de Est şi Australia compensând diminuarea producţiei în Canada şi Rusia.