Schimbările climatice, reale sau nu? Ce consideră majoritatea românilor
Aproape 9 din 10 români consideră că schimbările climatice sunt reale, conform unui nou sondaj sociologic realizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare, împreună cu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.
Rezultatul este similar cu cele din ultimii doi ani, potrivit sociologilor. „Aproape 9 din 10 români consideră că schimbările climatice sunt reale, conform unui nou sondaj sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES. Rezultatul este similar cu cele din ultimii 2 ani, semn că românii sunt conştienţi şi continuă să fie preocupaţi de schimbările climatice şi de efectele acestora”, arată UNSAR.
Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbările climatice se numără printre riscurile de care majoritatea românilor se teme cel mai mult. Astfel, îngrijorările din acest an sunt legate de furtunile violente (32%, +3 pp. faţă de 2020), valurile de căldură (20%, +6 pp.), topirea gheţarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetaţie (7%), seceta (7%), inundaţiile (7%).
Riscul de furtiună, pe primul loc
O schimbare importantă în acest top al riscurilor o reprezintă creşterea importanţei acordate valurilor de căldură (+6 pp.), ceea ce reflectă o modificare a provocărilor pe care românii le-au întâmpinat în trecutul apropiat. „În acelaşi timp, riscul de furtună rămâne pe primul loc în clasamentul ameninţărilor percepute de români. Episoadele de furtuni sunt tot mai prezente în ţara noastră, iar daunele achitate de asigurători ca urmare a producerii acestui risc acoperit prin poliţele de asigurare facultative a locuinţei confirmă această realitate.
Mai exact, în 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de daună, în creştere cu 32% faţă de 2019 şi au fost plătite despăgubiri de peste 13,3 milioane lei”, conform datelor colectate la nivelul membrilor UNSAR, potrivit Rador.