Franța: Deocamdată nu sunt motive pentru doza a treia de vaccin anti-Covid în cazul persoanelor cu vârste sub 65 de ani
În timp ce în Franța epidemia Covid-19 este controlată datorită vaccinării în masă și autoritățile consideră că nu există niciun motiv pentru administrarea celei de-a treia doze la persoanelor cu vârste sub 65 de ani, România, țară cu un procent foarte mic de vaccinați, este în prezent în scenariul roșu.
Datorită faptului că francezii s-au vaccinat în număr mare, dr. Alain Fischer, președintele Comitetului de coordonare a strategiei de vaccinare, spune că nu sunt motive pentru ca persoanele cu vârste sub 65 de ani să facă a treia doză: majoritatea francezilor nu se află „în obligația de a li se administra un rapel”, relatează Le Figaro.
În România, unde în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 13.854 de noi cazuri cu coronavirus, cei mai mulți dintre ei nevaccinați, și nu mai există niciun pat liber în secțiile ATI, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), col. dr. Valeriu Gheorghiță, recomandă doza suplimentară în general, dar mai ales în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani, persoanelor imuno-deprimate – pacienți post-transplant, post boală oncologică tratament, persoane cu infecție HIV/SIDA, care fac anumite tratamente care scad imunitatea etc.
Alain Fischer estimează că, în Franța, epidemia Covid-19 este în prezent controlată corect și că nu se impune obligația administrării unui rapel.
Trebuie să fim vigilenți
Totuși, Alain Fischer recomandă să fim vigilenți. „Dar trebuie să fim rezonabili, pentru că nu poți prevedea totul: virusului îi place frigul și umiditatea, iar vaccinul nu este perfect”, semnalează Fischer.
Din păcate, România este în alt scenariu. Un scenariu roșu. Dr. Valeriu Gheorghiță, avertizează că varianta Delta are o capacitate extraordinară de a genera mii și mii de cazuri noi pe zi, ceea ce se vede în rapoartele zilnice.
În prezent, avem sute de mii de persoane care nu au niciun grad de protecție: nu au trecut prin boală, nu s-au vaccinat. „În felul acesta, fără respectarea măsurilor de protecție – igienă, mască de protecție, distanțarea fizică și vaccinare – nu putem să câștigăm această luptă” , subliniază dr. Gheorghiță.
Dr. Alain Fischer reamintește că „Delta este predominantă” și că „vaccinarea nu împiedică mutarea virusului, dar prin blocarea circulației virale reduce șansa de a se dezvolta noi variante”.