Directorii de școli, luați în vizor de Sorin Cîmpeanu. „Reguli de trecere în online sunt de 10 zile. Să-și asume răspunderea”
Ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu, este supărat că directorii de școli așteaptă să decidă inspectoratele trecerea în online. Deși, spune ministrul, regulile sunt clare și se cunosc de zece zile: fiecare școală decide singură când suspendă cursurile cu prezență fizică. Inspectoratele doar aprobă.
„Sunt două reguli generale, clare. Au fost înțelese: fiecare școală decide trecerea în online, anunță către inspectorat și acesta aprobă. Ordinal comun al ministerelor Educației și Sănătații prevede absolut toate situațiile posibile. Reglementează orice”, a declarat Cîmpeanu luni, 11 octombrie, într-o conferință la sediul Ministerului Educației.
Ministrul Educației: Directorii să-și asume răspunderea
Cîmpeanu mai spune că fuga de răspundere a directorilor de școli este de neînțeles.
„Azi suntem în 11 octombrie. Din 1 octombrie aceste prevederi sunt în vigoare. Directorii puteau să facă asta din 1 octombrie. Este greu de înțeles? Sunt două reguli generale și alte două specifice.
Resping fuga de răspundere manifestată de unii directori de școli, care nu au înțeles asumarea responsabilității și așteaptă o decizie centralizată. Care nu poate fi luată tocmai din cauza situațiilor diferite. De aceea și-au asumat funcția”, a mai spus ministrul.
El a precizat că la apropiatul concurs pentru posturile de directori de școală, aceștia vor fi testați să vadă dacă au înțeles ce înseamnă asumarea responsabilității.
Diferența între școli împiedică o decizie centralizată
„Sunt 17.632 de școli în România. Și două reguli generale de bază: o îmbolnăvire într-o clasă duce la suspendarea cursurilor în acea clasă. La suspendarea a 50% dintre clase, se ia decizia suspendării la nivelul întregii școli.
Situațiile diferă de la o școală la alta. E diferență între o școală cu un singur schimb și număr mic de elevi și o școală cu trei schimburi și capacitate maximă în fiecare clasă. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul școlii.
Și atunci avem posibilitatea trecerii în online în orice școală din România. Decizia este la nivelul școlii. E singura care cunoaște toate detaliile. Directorii trebuie să facă solicitarea către inspectorat, iar acesta din urmă va aproba”, a explicat Cîmpeanu.
În acest moment, susține ministrul demis al Educației, sunt 235.000 de elevi vaccinați, majoritatea din grupa 16-19 ani.