Problema închirierii unor imobile în scop turistic, reglementată de CJUE
Curtea de Jusțieție a Uniunii Europene a făcut lumină într-un dosar care s-a deschis într-o cauză dintre Primăria orșului Paris și doi proprietari de apartamente care închiriau aceste imobile utilizând platforma de închiriere a locuințelor în scop turistic, de pe un site-ul, Airbnb.
Mai mult, decizia a devenit lege pentru Paris dar și pentru alte capitale din UE după ce hotărârea a fost luată de judecătorii CJUE, informează AFP.
Conform instituției, decizia a fost așteptată de mai multe metropole europene care în pandemie se confruntă cu o penurie de locuinţe şi au încercat să legifereze aceste aspecte pentru a lupta cu fenomenul închirierii locuinţelor în scop turistic prin platforma Airbnb.
„Era necesară o reglementare naţională care supune autorizării prealabile închirierea, în mod repetat, a unui spaţiu cu destinaţie de locuinţă pentru perioade scurte unei clientele ocazionale care nu îşi stabileşte domiciliul în spaţiul respectiv este conformă cu dreptul Uniunii”, a decis Curtea.
Procesul a început în 2018 când judecătorii europeni au fost sesizaţi să răspundă și să ia decizii față de mai multe întrebări care se referă la dispoziţiile din Codul francez al construcţiilor şi al locuinţelor.
Aceasta după ce anterior, Curtea de Casaţie din Franţa a fost sesizată de doi proprietari de garsoniere din Paris, condamnaţi la plata unor amenzi de 40.000 de euro pentru că şi-au scos la închiriat locuinţele fără o autorizaţie prealabilă din partea primăriei din Paris.
„Astfel, deşi reglementarea menţionată urmăreşte să asigure o ofertă suficientă de locuinţe destinate închirierii pe termen lung la preţuri accesibile, aceasta nu vizează însă decât persoanele care efectuează un anumit tip de închiriere”, au apreciat judecătorii de la CJUE.
Afacerea nu s-a încheiat încă în Franţa deoarece judecătorii francezi vor trebui să verifice dacă edilii Parisului vor aduce dovezi privind existenţa unei penurii de locuinţe.
În luna decembrie a anului trecut, tot CJUE a decis că Airbnb nu poate fi reglementată ca o agenţie imobiliară care îşi vinde serviciile online. Această decizie a pus capăt unei bătălii îndelungate între Airbnb şi companiile hoteliere tradiţionale din Europa, care susţineau că platforma oferă servicii similare cu ale lor fără a fi însă supusă aceloraşi reglementări.
Atunci CJUE a decis că activitatea Airbnb ar trebui calificată drept „serviciu al societăţii informaţionale” şi în consecinţă „Franţa nu poate cere Airbnb să deţină o licenţă de agent imobiliar profesionist”.