Zone pietonale și în Sectorul 4. Primăria vrea să reducă numărul de mașini pe anumite artere, după model francez
Primaria Sectorului 4 propune transformarea unor străzi în zone pietonale. Modelul este preluat de la francezi, care au reușit astfel să reducă poluarea fonică și cu 2,2 decibeli. Mai mult, capitala Franței a majorat suprafața spațiilor verzi din cartierele orașului.
Daniel Băluță spune că Parisul a redus semnificativ numărul mașinilor din oraș și a transformat mai multe artere de circulație în zone pietonale.
„Conceptele europene dezvoltate la Paris au reușit să reducă semnificativ numărul mașinilor din oraș, să transforme mai multe artere de circulație în zone pietonale. Și totodată să sporească suprafața spațiilor verzi din cartierele orașului”, a declarat primarul Sectorului 4.
Aflat la o ceremonie a Comitetului European al Regiunilor, edilul a discutat cu Anne Hidalgo, primarul Parisului, „declarându-se onorat și totodată bucuros că are o oportunitate extraordinară de a deschide, pentru Sectorul 4 al Micului Paris, noi perspective de dezvoltare”, informează Primaria Sectorului 4.
Zonele pietonale, implementate cu succes în Europa
Ca parte a strategiei de reducere a traficului în capitala Franței, consiliul orașului Paris și-a anunțat, în luna mai, planurile de a introduce o „zonă cu trafic redus” în centrul orașului până în 2022. Aceasta măsură deja există în alte orașe europene dar și franceze, cum sunt Lille și Nantes.
Obiectivul proiectului este să acorde prioritate și un plus de siguranță pietonilor și bicicliștilor. De asemenea, ar avea efect și în reducerea poluării și a zgomotului. Spre exemplu, reducerea traficului pe Strada de Rivoli, una dintre principalele străzi comerciale din Paris, care a fost transformată în autostradă de ciclism pe bandă, a redus poluarea fonică cu 2,2 decibeli.
Sectorul 4, colaborare cu primăria din Lyon
Edilul Sectorului 4 l-a invitat pe primarul orașului Lyon la București. În acest fel, partea română poate prezenta proiectele smart city implementate deja la nivelul comunității și poate primi noi sugestii.
„Am discutat despre proiectele comunității noastre din domeniul smart-city, iar dumnealui mi-a oferit câteva sfaturi legate de modul în care conceptele europene precum green-city sau smart-mobility trebuie implementate, pentru a fi eficiente. întrucât amândoi am simțit că mai avem multe lucruri de discutat, l-am invitat să viziteze Sectorul 4 și vă anunț cu bucurie că a acceptat. Zilele următoare vom stabili detaliile și vom pregăti vizita ”, a spus Daniel Băluță.