Se schimbă paradigma: Marii investitori globali încep să se mute din China în India
Revista Foreign Policy sesizează că marii investitori globali încep să se mute din China în India pe fondul intervenției etatiste a Beijingului în sectorul tehnologic. China se mai confruntă concomitent și cu o bulă imobiliară pe cale să explodeze, dar și cu o criză energetică.
„Cum vor afecta piețele aceste crize cineze în cascadă nu e încă limpede, dar un lucru e cert: o parte din capitalul care nu-și mai găsește loc în China s-a refugiat în India. O veste proastă pentru Beijing, dar poate și pentru New Delhi. India nu e pregătită să absoarbă noile fluxuri consistente de capital. Rezultatul probabil va fi o bulă tehnologică a cărei spargere va afecta o societate obstrucționată de ravagiile pandemiei și de proasta guvernare persistentă”, notează Foreign Policy.
În cotidianul The Wall Street Journal fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen avertizează că „problema chineză e agravată de culcarea pe-o ureche a Europei”. E vremea ca europenii să se confrunte cu „noua realitate globală: America s-a întors, dar lumea s-a schimbat. În Europa mai există încă amenințări de securitate, nu în ultimul rând din partea Rusiei, dar pentru Washington prioritatea o constituie campania de hegemonie a Beijingului. Dacă SUA își pierde dominația în Indo-Pacific, acest fapt va declanșa o undă de șoc globală care va cuprinde și Europa”.
Valorile și comerțul pot și ar trebui să meargă mână în mână
Revista Foreign Affairs se întreabă dacă „Berlinul e capabil să adopte o politică fermă față de Beijing”. Un posibil răspuns e adaptarea politicii vest-germane „Wandel durch Annäherung” (Schimbare prin Cooperare) din vremea războiului rece, când Bonnul coopera cu state din blocul sovietic în schimbul unor concesii privind drepturile omului. Chiar dacă China nu e nicidecum totuna cu URSS, acea strategie poate aminti că „valorile și comerțul pot și ar trebui să meargă mână în mână”. Revista The Atlantic speculează că însuși Washingtonul nu înțelege cu adevărat problema Chinei și, în consecință, urmează o strategie greșită. Există indicii și analiști potrivit cărora China „și-a atins deja maximul potențial economic, dar nu și-a atins încă potențialul maxim din punct de vedere politic și militar. E unul dintre motivele pentru care China devine acum și mai periculoasă”.