Exclusiv. Prețuri mai mari cu 10% la alimente. Pâinea se scumpește în etape
Alimentele sunt mai scumpe cu până la 10% în medie, în această perioadă, față de intervalul august-septembrie, susține Dragoș Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, care avertizează că este foarte posibil ca de Sărbători să aibă loc o expozie a prețurilor la anumite produse.
La pâine, însă, este așteptată o scumpire în etape, pentru că așa este mai ușor pentru toată lumea, știut fiind faptul că orice creștere de prețuri presupune vânzări mai mici, un risc de care procesatorii sunt perfect conștienți.
Majorări de prețuri ar putea să apară și la carnea de porc, mai ales că România este un importator net, dar și la lactate, după cum afirmă Dragoș Frumosu.
Cât despre creșterile de prețuri de până acum, reprezentantul sindicatelor din agricultură spune că acestea au fost determinate, în primul rând, de pandemie, în contextul în care multe state au creat “o protecție” pentru propria populație, ceea ce a condus la o ofertă mai mică pe piață. De asemenea, a contat și deprecierea cursului valutar, dar și lipsa unor măsuri de susținere a sectorului din partea guvernanților.
La toate acestea se adaugă scumpirile la energie electrică, gaze și combustibili care îi afectează în primul rând pe micii procesatori, amenințați de faliment și care știu că majorarea de prețuri înseamnă clar o micșorare a vânzărilor.
“Cu o asemenea creștere de prețuri este greu de crezut că industria poate să reziste cu prețurile actuale oricum majorate față de începutul anului, pentru că la ulei scumpirea a fost de circa 20%, la panificație de 15-20%, iar majorări au fost și la anumite sortimente de brânză”, a declarat pentru Puterea.ro președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu.
Scumpire în etape la panificație
Unul dintre cele sectoarele cele mai afectate de creșterile de prețuri este panificația, în condițiile în care cotațiile la materia primă a înregistrat creșteri spectaculoase, ca să nu mai vorbim de celelalte scumpiri.
“Scumpirea a fost cam de 5% în medie când au apărut diferențe mari de preț la grâu în urmă cu câteva luni. Sigur vor mai aparea scumpiri, dar cred că după 15 octombrie când avem cheltuielile contabilizate vom lua o decizie. Ca procente nu stiu ce să spun, se va face în etape, nu ne așteptăm să fie 10% dintr-odată, mai repede dai 5% și în trepte. Nouă nu ne vonvine, pentru că știm aceasta dintotdeauna, în momentul când crești prețurile, scade vânzarea, dar nu avem ce face”, a afirmat pentru Puterea.ro Aurel Popescu, președintele patronatului din industria de morărit și panificație Rompan.
Iar prima etapă ar fi după 15 octombrie.
Micii procesatori, amenințați de faliment
Dragoș Frumosu afirmă că odată cu scumpirile, pornind de la energia electrică, gaze și până la combustibili, au crescut foarte mult costurile atât pentru procesatori, cât și pentru retaileri. Multe companii din sectorul procesării își pun chiar problema dacă vor reuși să treacă peste această iarnă.
“Tot ce însemnă energie electrică, gaze, energie termică sau combustibil reprezintă cam 8-10% în costurile unui produs alimentar, iar în mod oligatoriu va avea o influență de 5-8% în prețul produselor. Se mai adaugă costurile comerciantului, care folosește foarte multă energie electrică pe partea de refrigerare și congelare, în special, dar și cele legate de transport”, a mai precizat Frumosu.
Energia electrică și gazele naturale se află în topul scumpirilor înregistrate în acest an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Astfel, în intervalul august 2020 – august 2021, preţurile la energie electrică au urcat cu 24,65%, în timp ce la gaze naturale majorarea a fost de 20,55%. Potrivit unor estimări realizate de mai multe organizații non-guvernamentale, prețul la energie electrică a crescut cu peste 65%, comparativ cu ultima lună din 2020, în timp ce la gaze avansul a fost chiar și de peste 100%.