Anticorpii monoclonali vor ajunge în România. Musta explică cum previn aceștia îmbolnăvirea cu Covid a nevaccinaților
În aproximativ două saptămâni, în România va ajunge un lot de molecule de anticorpi monoclonali avizați de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Agenția a avizat până în prezent cinci astfel de molecule. Medicul Virgil Musta explică utilitatea anticorpilor. Aceștia pot fi folosiți pentru prevenirea coronavirusului la persoanele nevaccinate, spune șeful secției ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.
„Introduci în organism anticorpi care să neutralizeze virusul, în momentul în care acesta ajunge în organism. De aceea este foarte eficient dacă se administrează în primele 7 zile de la debutul simptomatologiei, în faza virală a bolii.
Își pierd eficiența dacă se administrează peste 7 zile (…) Practic, în momentul când virusul pătrunde în organism, acești anticorpi îl neutralizează similar cum neutralizează anticorpii post vaccin. Doar că immunologic, mecanismele sunt puțin diferite.
Vă mai pot da ca similitudine în boli tetanos, botulism, acolo unde există eliberare de toxine. Această toxină ajunge în organism și trebuie neutralizată. Serurile acestor toxine sunt seruri anti, care neutralizează toxina și nu permit să se desfășoare procesul patogen”, a explicat medicul pentru RFI.
România a început administrarea de anticorpi monoclonali
România a început administrarea de anticorpi monoclonali pentru pacienții cu forme severe ale COVID-19. Aceștia neutralizează virusul, în momentul în care acesta pătrunde în organism.
La începutul lunii octombrie, EMA a început evaluarea unei cereri de autorizare de introducere pe piață pentru anticorpul monoclonal Regkirona (regdanvimab, cunoscut și sub denumirea de CT-P59).
Scopul este tratarea adulților cu COVID-19, care nu necesită terapie suplimentară cu oxigen și care prezintă un risc crescut de a progresa cu simptome severe. EMA a mai precizat că va evalua beneficiile și riscurile Regkirona într-un interval de timp redus și ar putea emite un aviz în termen de 2 luni.
Anticorpii monoclonali scad riscul de boală severă
Musta a mai precizat că anticorpii monoclonali vor scădea riscul de forme severe de boală:
„Stopăm evoluția spre forma inflamatorie, care este forma severă de boală. Marea majoritate a pacienților cu acele forme simptomatice, forme ușoare, se opresc în faza virală a bolii.
Dacă imunitatea este suficient de competentă, virusul declanșează un răspuns inflamator inițial și apoi imun, care duce la evoluția spre forme moderate și severe sau chiar critice ale bolii”.
Anticorpii monoclonali nu pot înlocui vaccinarea, din cauza costurilor
Virgil Musta crede că această soluție poate completa vaccinarea, dar nu o poate înlocui, deoarece este mai scumpă.
„Diferența ca eficiență presupun că este similară, poate chiar mai bună. Dar vaccinarea costă 20 de euro, pe când acești anticorpi au cost mult mai mare. Nu cred că ar fi o soluție de înlocuire a vaccinării.
Pot fi folosiți ca prevenție, la persoanele cu factori de risc de evoluție severă. Să se administreze anticorpii și înainte de a se îmbolnăvi tocmai pentru a proteja organismul împotriva îmbolnăvirii și a evoluției spre forme severe”, a răspuns medical infecționist.
Cine ar putea primii anticorpii monoclonali?
Acești anticorpi îi vor primi persoanele care se vor încadra în anumite criterii, spune Musta. Primul este grupul de risc, adică să fie în primele 7 zile de la debutul simptomelor.
„Nicăieri în lume nu se dă dacă nu ai risc. În momentul în care există riscul de a evolua sever, se dă tocmai ca să preîntâmpini aceestă evoluție. Nu știu care va fi modalitatea de administrare.
Cel mai probabil se va folosi în spital, dar nu neapărat prin internare, ci se poate folosi printr-o spitalizare de zi.
Pacienții care urmează să beneficieze de acest tratament trebuie în primul rând evaluați. Sunt mai multe criterii care recomandă sau exclud administrarea”, a adăugat Musta.