EXCLUSIV | Cum va afecta vaccinarea forțată a personalului medical sistemul de sănătate din România? Hușanu: Această presiune afectează și angajații vaccinați
În acest moment, în România, spitalele nu mai au locuri disponibile pentru pacienți infectați cu Sars-CoV-2. Este o presiune uriașă pe angajații sistemului sanitar, iar oboseala începe să își spună cuvântul. Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat că tot personalul medical ar trebui vaccinat sau testat, însă pe cheltuiala proprie. Contactat de Puterea.ro, liderul Federației Sanitas București, Viorel Hușanu, a explicat cum va afecta această măsură a autorităților sistemul medical din România.
Ministrul actual al Sănătății, Cseke Attila, a declarat aseară la Digi24.ro că tot personalul medical trebuie vaccinat, iar dacă nu vrea să se vaccineze, acesta trebuie să se testeze pe cheltuiala proprie. În cazul refuzului, angajații ar putea fi concediați în 30 de zile. Viorel Hușanu consideră că statul român nu poate renunța la acești angajați și că declarațiile autorităților nu sunt decât un instrument de presiune.
Viorel Hușanu: Sunt peste 50.000 de cadre medicale nevaccinate în acest moment
„Spitalele sunt deja pline. Se trimit pacienți și către Ungaria fiindcă sistemul medical din România nu face față. Personalul este insuficient, iar Guvernul s-a gândit să mai pună această presiune pe sistemul de sănătate amenințând personalul că ori se vaccinează, ori scoate bani din buzunar ori va fi demis.
Din calculul nostru, sunt peste 50.000 de cadre medicale nevaccinate în acest moment. Ce se va întâmpla dacă, să spunem, 100-200 de asistenți sau de medici nu vor să se vaccineze? Poate renunța sistemul medical la acești profesioniști, în acest moment? Eu zic că nu poate, decât creează o presiune care se va răsfrânge tot asupra populației, pentru că, pe lângă grija personală, a familiei, pentru pacienți, acum, cadrele medicale nevaccinate au și această grijă, a locului de muncă, a venitului de luna viitoare. Ce se întâmplă cu ele dacă nu vor și nu vor să se vaccineze? Ce are de gând statul român să îi facă acestui salariat din Sănătate?”, se întreabă liderul Sanitas.
Viorel Husanu spune că în acest moment nu se poate implementa o astfel de măsură, fiindcă personalul medical a fost deja detașat în locații foarte grele, cum ar fi spitale suport Covid-19, ambulanțe, DSP-uri, iar în aceste locuri de muncă au venit și angajați nevaccinați, care au dat tot pentru a ajuta în această perioadă.
„S-au sistat concediile de odihnă tocmai pentru că nu există personal”
„Nu va putea statul român să renunțe la ei. S-au sistat concediile de odihnă tocmai pentru că nu există personal. Dacă acești salariați și-ar lua în primă fază doar concedii fără plată, concedii medicale, nu știu, se găsesc soluții. Credeți că statul român ar putea sta măcar 30 de zile fără o parte dintre acești oameni? Eu cred că este nevoie de fiecare infirmieră și asistentă medicală disponibilă în acest moment și tocmai de aceea nu cred că se va implementa în acest moment o astfel de măsură, este doar un element de presiune”, mai spune președintele Sanitas.
Viorel Husanu amintește și condițiile infernale din unitățile medicale în care trebuie să lucreze ore înșir, atât medicii, cât și asistentele și infirmierele, iar faptul că statul român s-a gândit fix în aceste momente să pună această presiune pe angajați nu va aduce beneficii sistemului medical.
„Este o muncă infernală. Pe lângă faptul că stai în spital la program normal de muncă, uneori fac și ore suplimentare neplătite. Stau în acele combinezoane, ore și ore înșir, stau cu măștile FFP2 SAU FFP3 pe față 12 ore încontinuu. Cât de chinuitor este? Un om pe stradă nu poate să își țină masca normală, dar combinezon și mască?”, a mai explicat acesta.
Hușanu: Această presiune pusă de statul român afectează și angajații vaccinați
Mai mult, spune Husanu, această presiune pusă de stat nu afectează doar personalul nevaccinat, ci și pe cel vaccinat, fiindcă în multe cazuri sunt familii, în care soțul, de exemplu, medic, este vaccinat, iar soția, asistentă, nu este vaccinată.
„Atunci este presiunea mare și pe cel vaccinat, fiindcă se gândește că nu a putut să își convingă soția să se vaccineze, însă este posibil să își piardă locul de muncă, certuri în familie, bani mai puțini, presiunea este enormă, nu înțeleg de ce fix în acest moment statul român pune această presiune enormă pe ei.
Da, am înțeles, acum câteva luni de zile putea să forțeze și vedeam ce ieșea, dacă era cazul atunci, cu toate că nu îmi doresc acest lucru, sau putea cel mai bine s-o lase așa, pentru că văzând atât de multe cazuri grele în spital, poate omul se convingea să se vaccineze singur, nu era nevoie de această presiune”, explică Viorel Hușanu.
Liderul Sanitas București amintește că în urmă cu câteva luni s-a întâlnit cu o parte dintre membrii fostului Guvern și cu fostul prefect al Capitalei, Alin Stoica, unde s-au împărtășit câteva schimburi de opinii, însă de curând nu a încercat nimeni din Guvern să ia legătura cu sindicaliștii.
„În această perioadă nu se poate renunța nici măcar la un infirmier”
„Au fost niște schimburi de opinii acum câteva luni de zile, cu o parte dintre membrii fostului Guvern, cu fostul prefect, care la acel moment le vedeam constructive, am adus argumente constructive la acel moment încât să credem că această măsură nu va fi implementată în curând.
Că se va crea un orizont de timp, că se vor da niște termene în care lumea să poată să cauite informații, sau statul să le explice mai bine de ce trebuie să se vaccineze. Dar nu credeam că vor să implementeze atât de repede și în niciun caz în această perioadă în care spitalele sunt pline și nu poți renunța nici măcar la un infirmier”, a încheiat Viorel Hușanu.