Sorin Blejnar a fost eliberat condiționat din închisoare. Fostul șef ANAF a fost condamnat la 5 ani de detenție în 2019
Sorin Blejnar a fost eliberat condiționat din închisoare. Fostul șef ANAF, în perioada Guvernului condus de Emil Boc, executa o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție. Tribunalul Ilfov a admis vineri contestația depusă de Blejnar, împotriva sentinței Judecătoriei Sectorului 4 din 26 august și a dispus eliberarea condiționată a acestuia.
În soluția de vineri a Tribunalului Ilfov se arată: „admite contestaţia formulată de contestatorul-petent Blejnar Sorin împotriva sentinţei penale nr. 2069 din data de 26.08.2021 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 18056/4/2021.
Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul-condamnat Blejnar Sorin. Dispune liberarea condiţionată”.
În 2019, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Blejnar la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Iniţial, Blejnar a fost condamnat la 6 ani închisoare de Tribunalul Bucureşti în octombrie 2018. Curtea de Apel Bucureşti i-a redus pedeapsa la 5 ani.
Blejnar, mită de 12,5 milioane de lei
Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în decembrie 2016. Procurorii l-au acuzat pe Blejnar că în 2011 ar fi primit mită 12,5 milioane de lei de la un om de afaceri, administratorul firmei Romsys, pentru atribuirea unor contracte cu Fiscul. Ar fi vorba de un comision de 20% din valoarea contractului atribuit de ANAF.
„Banii respectivi urmau să îi fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri.
În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip ‘fantomă’ controlate de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, arăta DNA.
Potrivit procurorilor, Blejnar a folosit cinci firme fantomă pentru a scoate din bancă banii primiți mită.