Ce măsuri propune guvernul Cioloș în criza sanitară: certificatul verde să devină obligatoriu și sancțiuni pentru medicii anti-vacciniști
Guvernul Cioloș propune, în programul de guvernare publicat duminică, 17 octombrie, măsuri punctuale pentru rezolvarea crizei sanitare. Astfel, certificatul verde ar condiționa atât accesul la evenimente și magazine, cât și demiterea angajaților care refuză să îl prezinte.
În ceea ce privește certificatul verde de vaccinare, guvernul Cioloș ar urma să-l facă obligatoriu și pentru locul de muncă, pentru funcționarii publici.
„Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz”, se arată în program.
Măsuri propuse de programul de guvernare USR
„Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze științifice și rationale. Și să aibă curajul de a sancționa refuzul de vaccinare și de a lua toate măsurile ca cei vaccinați să revină la o stare normală a lucrurilor. Propunem mai jos măsurile de gestionare a epidemiei, pe termen scurt și mediu”, se arată în preambulul măsurilor propuse.
Obiectiv: reducerea transmiterii, reducerea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienții care dezvoltă forme moderate/severe de boală.
1. Urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă și nu numai.
Solicitare asistență: personal medical, medicamente, preluare pacienți ATI; task force pentru combaterea informațiilor false.
Urgentarea solicitării ajutorului – fiecare zi care trece cu zero paturi libere în țară înseamnă sute de pacienți care nu primesc tratament adecvat care le-ar putea salva viața.
Termen: imediat
2. Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii, printre care:
● Limitarea evenimentelor sociale și a activităților neesențiale în spațiu public închis în funcție de evoluția valului pandemic, condiționat de prezentarea certificatului verde.
● Limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).
● Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic.
● Reluarea testării în școli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact.
● Acces în spații închise neesențiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde.
● Măsurile de ridicare a restricțiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de incidență și cu rata de vaccinare de la nivelul unității administrativ-teritoriale. Măsurile de prevenție sunt proporționale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauții mai mari pentru activități cu număr mare de participanți și cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunțile, botezurile și mai mici pentru activități cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferințele, slujbele religioase cu număr redus de participanți, evenimente culturale).
Priorități și condiționări
Școlile au prioritate, învățământul preșcolar, primar și pentru clasele terminale rămâne cu prezență fizică indiferent de incidență, iar pentru restul claselor trece online la incidență peste 6, cu excepția situațiilor în care un procent semnificativ din populația de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) și peste 90% din cadrele didactice ale școlii respective sunt vaccinate, situație în care se permite funcționarea cu prezență fizică a tuturor claselor.
În ceea ce privește măsurile pe termen mediu și lung, în documentul citat unul din obiective este „decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic”.
„Grupul Tehnico-științific – cu specialiști recunoscuți în epidemiologie, boli infecțioase, pneumologie, imunologie, sănătate publică, medicină de familie, pediatrie, vaccinologie, științe comportamentale.
Transparentizarea informațiilor privind: achiziția de vaccinuri (număr de doze achiziționate, expirate, donate, vândute); numărul angajaților din sistemul de sănătate și educație vaccinați – la nivel de unitate sanitară sau școlară; numărul de persoane infectate/internate/decedate dintre persoanele vaccinate și nevaccinate – la nivel de județ”, se arată în programul USR.