Mai multe țări fac deja comenzi pentru Molnupiravir. Noul medicament pentru tratarea Covid nu este încă autorizat
Țările din Asia se grăbesc să plaseze comenzi pentru cea mai recentă armă împotriva Covid-19: o pastilă antivirală care nici măcar nu este autorizată pentru utilizare. Molnupiravir – produs de compania farmaceutică americană Merck – este anunțat ca un potențial schimbător de pandemie, în special pentru cei care nu pot fi vaccinați. Merck solicită autorizația de utilizare de urgență a US Food and Drug Administration – și, dacă este acordată, capsula va deveni primul tratament antiviral oral împotriva Covid-19.
Deja, cel puțin opt țări sau teritorii din regiunea Asia-Pacific au semnat acorduri sau sunt în discuții pentru procurarea medicamentului, potrivit companiei de analiză Airfinity. Este vorba inclusiv de Noua Zeelandă, Australia și Coreea de Sud, care au început relativ lent programele lor de vaccinare.
Experții spun că, deși pilula pare promițătoare, își fac griji că unii oameni o vor folosi ca alternativă la vaccinuri, care oferă în continuare cea mai bună protecție.
Și au avertizat că cursa Asiei pentru aprovizionarea cu pilule ar putea fi o repetare a vaccinării de anul trecut. Când țările mai bogate au fost acuzate că au acumulat doze, deoarece țările cu venituri mai mici au ratat comenzile.
„(Molnupiravir) are într-adevăr potențialul – potențialul – de a schimba puțin jocul”, a declarat Rachel Cohen, directorul executiv nord-american al Inițiativei non-profit Drugs for Neglected Diseases Initiative.
Ce este Molnupiravirul?
Molnupiravir este văzut ca un pas înainte, deoarece oferă o modalitate de a trata Covid-19 fără ca pacienții să fie nevoiți să se afle în spital.
Pilula funcționează astfel: Odată ce un pacient este diagnosticat cu Covid-19, acesta poate începe o cură de Molnupiravir. Aceasta implică patru capsule de 200 de miligrame, de două ori pe zi, timp de cinci zile – în total 40 de pastile.
Spre deosebire de vaccinuri, care determină un răspuns imun, Molnupiravirul întrerupe replicarea virusului, a declarat Sanjaya Senanayake, medic pentru boli infecțioase și profesor asociat de medicină la Australian National University Medical School.
„Într-un anumit sens, face ca virusul să producă copii nesănătoși”, a spus el.
Rezultatele intermediare dintr-un studiu de peste 700 de pacienți nevaccinați, finalizat la începutul acestei luni, au arătat că pilula ar putea reduce riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 50%, comparativ cu pacienții care au luat un placebo. Participanții au primit toți pilula sau placebo în termen de cinci zile de la apariția simptomelor – și în termen de 29 de zile, niciunul dintre cei care au luat pilula nu a murit, comparativ cu opt cărora li s-a administrat placebo. Datele complete din studiul Molnupiravir nu au fost încă publicate.
Wendy Holman, director executiv al Ridgeback Biotherapeutics, care colaborează la dezvoltare, a declarat că rezultatele au fost încurajatoare și speră ca medicamentul să aibă un „impact profund în controlul pandemiei”.
„Sunt necesare tratamente antivirale care pot fi luate acasă, pentru a menține persoanele cu Covid-19 în afara spitalului”, a spus ea.
Ce înseamnă pilula Covid pentru vaccinuri
Vaccinurile sunt în continuare cea mai bună protecție, spun experții. Pot reduce riscul ca o persoană să primească Covid-19 vreodată.
„Există o mulțime de oameni care nu se pot vaccina„, a spus Nial Wheate, profesor asociat la Școala de Farmacie a Universității din Sydney. Acest medicament va fi o solutie de prima linie pentru acei oameni care ajung să se îmbolnăvească.
Experții sunt însă îngrijorați de faptul că pilula poate face mai dificilă convingerea unor persoane să se vaccineze. Și să agraveze proporția de nevaccinați observată în mai multe țări.
Cercetările arată că oamenii preferă să înghită medicamente decât să fie injectate, a spus Wheate.
„Dacă mi-ai fi spus acum un an și jumătate că oamenii vor refuza un vaccin pentru o boală care va șterge planeta, aș fi crezut că ești nebun”, a spus el. „Există întotdeauna posibilitatea ca oamenii să creadă că acest medicament va fi o soluție mult mai bună decât vaccinarea”a adăugat.
Dar experții spun că pilula nu este un înlocuitor pentru vaccinuri.