România vizitată, anul acesta, de șapte ori mai puțini turiști decât Bulgaria
Lipsa investițiilor din turismul românesc se văd și în datele oficiale: în primul semestru al anului, în România, s-au cazat doar 195.800 de străini. Marea majoritate a turiștilor au venit în țara noastră în interes de serviciu, pentru a participa la la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii.
În România s-au cazat, în primul semestru al anului, 195.800 de turiști străini, care au cheltuit, 503,7 milioane de lei, adică puțin peste o sută de milioane de euro, potrivit datelor datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Bulgaria, țara vecină, deși este mai mică decât România, a primit, în aceaași perioadă, aproximativ 1,5 milioane de turiști străini, potrivit datelor agențiilor de turism bulgare.
Mai mult de jumătate din străinii care au vizitat România (59,6%) au venit în țara noastră în interes de serviciu, în delegații sau pentru participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii. În total, aceștia au cheltuit 312,4 milioane de lei. Cei mai mulți bani s-au dus pe cazare (50,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,0% din totalul cheltuielilor pentru cazare), potrivit INS.
Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au reprezentat 18,2% din totalul de cheltuieli, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 48,2% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 29,6% destinate cumpărării de cadourilor şi suvenirurilor.
Suntem departe de a avea un turism de calitate
Contactat de ziarul “Puterea”, consultantul în turism Ciprian Enea, consideră că turiștii străini evită România din cauza lipsei de investiții în unitățile de cazare. Nu același lucru se întâmplă, însă, în Bulgaria, care a primit turiști, anul acesta, de peste șapte ori mai mulți decât România. Potrivit lui Enea, aproape jumătate din turiștii străini din Bulgaria, au fost români. “Bulgarii au făcut investiții majore în stațiunile de pe litoral, dar și în cele de la munte. Nu ne putem compara. În România nu există nici măcar o mică stațiune ca în Bulgaria, cu hoteluri de 4-5 stele, cu piscine interioare, cu SPA, cu all inclusive, care să se apropie, cât de cât de cele din Bulgaria. De Grecia și Turcia nici nu mai amintim”, afirmă consultantul în turism.
Turiștii au preferat sejururile și au evitat circuitele
Anul acesta, din cauza pandemiei, turiștii din toată lumea au preferat să-și petreacă vacanțele la relaxare, în sejururi de 5-10 zile, în hoteluri cu all inclusive, unde s-au putut relaxa și să respecte regulile de distanțare. Astfel, turiștii au evitat circuitele, să meargă mult cu autocarul, precum și city breack-urile. “Atâta a timp cât s-au evitat foarte mult circuitele și city breack-urile, se explică numărul mic de turiști străini. Cum noi nu putem oferi sejururile din alte țări, este explicabil”, afirmă Enea. Potrivit acestuia, litoralul românesc nu deține nici măcar un hotel de tip “resort all inclusive”. “La noi nu există acest concept. Pe litoralul românesc s-au păstrat fix aceleași unități de cazare comuniste, ori nu poți să oferi condiții de lux de 4-5 stele în asemenea hoteluri. De aceea turiștii străini ne-au evitat și au ales alte destinații”, a conchis Enea.
Străinii au venit pe cont propriu în țara noastră
„Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (40,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (55% din total călătorii în scop particular). Ca şi în cazul călătoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular o reprezintă cheltuielile pentru cazare (46,5%), din care cazarea cu mic dejun inclus deţine ponderea principală (74,0%)”, menţionează INS.
În primele şase luni din 2021 turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (95,2% din total), utilizând ca mijloc de transport avionul (35,0%), autoturismul propriu (33,6%), autocarul şi autobuzul (4,6%), trenul (12,2%) şi alte mijloace de transport (14,6%), potrivit INS.
Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 74,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 31,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Cheltuielile efectuate în baruri şi restaurante au avut o pondere de 17,9% din totalul cheltuielilor în scop personal, iar cheltuielile pentru cumpărături au reprezentat 16,0% din totalul cheltuielilor turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în interes personal. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 29,4% din totalul cheltuielilor pentru recreere .