Programul de guvernare al USR: promisiuni deșarte fără nicio acoperire

Publicat: 18 oct. 2021, 12:43, de Otilia Caloian, în POLITICĂ , ? cititori
Programul de guvernare al USR: promisiuni deșarte fără nicio acoperire
Dan Barna si Dacian Ciolos

Deși au fost la guvernare și nu s-au evidențiat prin investiții sau programe remarcabile, oficialii USR promit că dacă vor guverna România, totul va fi minunat: vor construi mii de kilometri de autostradă și de drumuri expres, vor planta milioane de copaci și vor scoate birocrația din accesarea fondurilor europene. Până și jandarmii vor fi mai blânzi și mai politicoși, vor dispărea inspectoratele școalare și vor crea strategii pentru sportul românesc.

USR și-a prezentat programul de guvernare, plin de promisiuni electorale, în care foarte mulți dintre români nu mai cred de foarte multă vreme. Iată câteva din promisiunile făcute de partidul care a avut o mare parte a miniștrilor în Guvernul României, până de curând:

Mii de kilometri de autostradă și drumuri expres

USR propune în domeniul infrastructurii de transport – măsura de investiţii în infrastructură rutieră – realizarea a 434 de kilometri de autostradă, 52 de staţii electrice, 625 de hectare perdele forestiere şi 18 parcări securizate cu ajutorul celor 3,095 de miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, USR-iștii promit în următorii zece ani,  realizarea a 3.200 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres şi centuri ocolitoare.

De asemenea, USR promite  construcția a 52 de staţii electrice, plantarea a 625 de hectare perdele forestiere şi 18 parcări securizate.

Jandarmi mai politicoși

USR propune, în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş, adoptarea unei noi Strategii naţionale de ordine şi siguranţă publică, care să prevadă, printre altele, setarea unui mod de lucru al Jandarmeriei pentru evitarea abuzurilor de forţă împotriva populaţiei paşnice. La capitolul Afaceri interne, programul de guvernare prevede adoptarea unei noi Strategii naţionale de ordine şi siguranţă publică, care să confere mecanisme şi responsabilităţi precise.

„O prioritate în cadrul acestei strategii este setarea unui mod de lucru al Jandarmeriei pentru evitarea abuzurilor de forţă împotriva populaţiei paşnice. Căutarea persoanelor dispărute, siguranţa şcolară, prevenirea delincvenţei juvenile, combaterea violenţei domestice, prevenirea agresiunilor de natură sexuală, precum şi a infracţionalităţii cu grad ridicat de impact emoţional şi psihologic în comunitate sunt subiecte de interes direct pentru fiecare cetăţean”, se arată în programul USR.

Digitalizarea sistemului de sănătate

Uniunea Salvaţi România promite și  reconstruirea şi adaptarea sistemului de sănătate la nevoile prezentului prin investiţii şi reforme finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Se prevede elaborarea unui nou model de contract-cadru de către CNAS, care „va pune în centru definirea, măsurarea şi răsplătirea performanţei, atât în promovarea sănătăţii, cât şi în tratarea bolii”, creşterea accesului la servicii medicale de bază prin creşterea finanţării medicinei de familie şi a ambulatoriului şi prin creşterea complexităţii serviciilor oferite la aceste două niveluri, transparentizarea procedurilor de achiziţie în sănătate prin asumarea unui Pact de integritate şi prin aderarea la un cod etic, demararea achiziţiilor pentru dotările cabinetelor medicilor de familie, centrele comunitare integrate şi caravanele medicale pentru screening şi diagnostic precoce, precum şi implementarea reformei privind managementul serviciilor de sănătate şi a resurselor umane în sănătate.

USR mai propune finalizarea şi aprobarea metodologiei de prioritizare a investiţiilor din fonduri nerambursabile în infrastructura de sănătate.

Echilibrarea prețurilor la energie

Deși în timpul în care au fost la guvernare, românii s-au confruntat cu o creștere exagerată a facturilor la energie, USR susține că va echilibra prețurile la energie și la gazele naturale.  „Ne aflăm într-un context al creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care afectează profund România. (…) Nu trebuie să ignorăm problemele structurale ale sistemului energetic românesc, ci să le rezolvăm. Propunem un set de acţiuni pe termen scurt. Primul este TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică. O parte din preţul energiei electrice este compus din taxele indirecte pe care le ia statul: accize şi TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici, cât şi în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puţin din preţul energiei electrice. Propunem eliminarea accizei la energie electrică şi reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni”, se arată în programul de guvernare propus de USR.

Sancțiuni pentru românii care nu se vaccinează

“Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”, se arată în planul de guvernare al USR. Pe termen scurt, USR are ca obiectiv reducerea transmiterii infecţiei cu SARS-CoV-2, scăderea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienţii care dezvoltă forme moderate şi severe de boală.

Totodată, propune evitarea organizării evenimentelor publice, precum și decalarea anului şcolar, printr-o vacanţă de două săptămâni, cu recuperare în perioada verii.

Investiții în Cultură și Sport

Nici ariile culturale sau sportive nu au rămas de-o parte, în promisiunile de guvernare. USR-iștii  mai promit și realizarea unui Cod al patrimoniului și regândirea sistemului de finanţare culturală. De asemenea, susţin parcursul european al Republicii Moldova şi crearea unui Fond pentru democraţie, desfiinţarea Inspectoratelor şcolare și au în vedere o nouă lege a sportului şi  o strategie naţională pentru tineri.