Clanurile mafiote îngrozesc o țară cunoscută pentru rata scăzută a criminalității
Oamenii legii din Suedia avertizează asupra prezenței tot mai mari a zeci de clanuri mafiote care fac ravagii în regat, pe fondul înmulțirii schimburilor de focuri și a altor reglări de conturi violente în această țară.
Experții susțin că aceste „bande familiale” exercită o influență considerabilă în mai multe cartiere defavorizate în mari orașe suedeze, fără ca guvernul sau poliția să se poată opune cu adevărat.
„Este o otravă în societatea noastră şi trebuie să scăpăm de ea”, a declarat la începutul lunii septembrie premierul suedez Stefan Lofven.
Traficul de droguri, exploziile grenadelor în diverse imobile, mașini incendiate și acțiuni de șantaj, alimentează paginile de fapt divers ale ziarelor, când martorii sunt deseori prea speriați de repercursiuni pentru a depunde mărturie.
„Aţi văzut filmul ‘Naşul?(…) Atunci, ştiţi despre ce e vorba”, a spus jurnalista Johanna Backstrom Lerneby, autoarea unei cărţi despre una dintre cele mai celebre familii criminale din Suedia, potrivit Agerpres.
Clanurile interlope au îngrozit Suedia
În august s-a vorbit despre mai multe persoane care au legături cu clanul explorat de jurnalistă în cartea sa „La famiglia”, atunci când a izbucnit un conflict cu o bandă rivală. Aceste persoane au luat locul poliției, instalând baraje rutiere improvizate în cartierul lor și oprind mașini și cerând cartea de identitate oricui trecea pe acolo.
Unul dintre ei a susţinut la postul de televiziune SVT că au făcut asta „a-i proteja pe locuitorii şi copiii din cartier”.
Lucrurile s-au mai calmat, însă în ultimele zile, subiectul clanurilor a reapărut în media, atunci când șeful adjunct al poliției naționale, Mats Lofving, a declarat public că există „cel puțin 40 de bande criminale familiale” în Suedia.
Conform oficialului, sunt familii care au venit în Suedia cu scopul de a comite delicte, aducând cu ele sistemele lor paralele. Polițistul le suspectează că sunt capabile să influențeze sferele politice și economice, în special în cartierele cu o mare populaţie formată din imigranţi.
„Cei care trăiesc în aceste zone vulnerabile sunt deseori persoane relativ sărace care nu au de ales”, subliniază Johanna Backstrom Lerneby.
Suedia este o țară liniștită, având o rată scăzută de omucideri- 1,07 la 100.000 de locuitori în 2018, comparativ cu comparativ cu 2,39 cât este media europeană, conform Eurostat.
Ministrul suedez de Interne a spus totuşi că este îngrijorat de avântul acestor mafii.
„Aceste reţele există de un timp în Suedia. Ele au putut să se implanteze, în special în zonele vulnerabile din Suedia, unde statul nu este suficient de prezent”, a declarat Mikael Damberg într-un interviu pentru AFP.
Obiectivul principal al poliției suedeze este de a-și spori prezența în anumite cartiere, un demers important „pentru a arăta că legea se aplică în Suedia”, a explicat ministrul.
În cursul primului semestru din 2020, 20 de persoane au fost ucise în 163 de schimburi de focuri în această ţară cu 10,3 milioane de locuitori, conform poliţiei. Anul trecut, 42 de persoane şi-au pierdut viaţa, în 334 de incidente.