VIDEO Parlament: Audierile candidaților propuși de Dacian Cioloș în comisiile de specialitate (Live Update) / SURPRIZĂ LA VOTUL PENTRU DRULĂ!
Programul audierilor pentru miniștrii din cabinetul lui Dacian Cioloș a început la ora 10,00, candidaţii având la dispoziţie, în medie, câte o oră pentru a-şi expune intenţiile şi pentru a răspunde la întrebări. Excepţie fac Ioana Mihăilă propusă pentru Ministerul Sănătăţii care are alocate două ore, precum şi Stelian Ion – Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu – Ministerul Mediului şi Corina Atanasiu – Ministerul Educaţiei, câte o oră şi jumătate.
UPDATE 19:15 Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. S-au înregistrat şapte voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi nouă abţineri. Ioana Mihăilă, propusă pentru funcţia de ministrul al Sănătăţii, a afirmat, la audierea în comisiile parlamentare de specialitate, că va demonstra cu documente că fostul său mandat „a pus soluţii pe masă soluţii” privind pandemia de COVID-19 care, însă, „au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru”: Avize nefavorabil au fost și pentru Oana Țoiu, propunerea de la Ministerul Muncii: 18 voturi pentru, 24 voturi împotrivă și 5 abțineri, dar și pentru George Cățean și Corina Atanasiu.
UPDATE 17:15 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Goţiu, a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii comisiilor de specialitate au respins nominalizarea lui Goţiu pentru portofoliul de la Mediu cu 18 voturi „împotrivă”, 9 „pentru” şi 7 abţineri.
UPDATE 17:00 Dragoş Pîslaru a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Finanţelor
S-au înregistrat 11 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 13 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere. Mai multe contre între parlamentarii din cadrul Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci au avut loc în timpul audierii ministrului desemnat al Finanţelor, Dragoş Pîslaru, legate de procedură, iar la un moment dat Pîslaru a fost pus în încurcătură de o întrebare a unui deputat PSD despre agenţiile aflate în subordinea Ministerului Finanţelor. Deputatul PSD Marius Horia Ţuţuianu l-a întrebat pe Dragoş Pîslaru câte agenţii sunt în subordinea Ministerului de Finanţe şi să le denumească. Apoi, Dragoş Pîslaru a oferit răspunsul: „Sunt patru agenţii care sunt în subordinea Ministerului Finanţelor Publice…trei agenţii care sunt în subordinea…discutăm aici de ANAF, ANAP şi de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate şi discutăm apoi de o serie de unităţi care sunt în subordine, dar care au şi venituri proprii, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Ordin Statutar…..”
UPDATE 16:41 Și Stelian Ion a primit aviz negativ
Ședința a fost declarată închisă, deși Iulia Scântei, președintele comisiei nu a anunțat cum au fost distribuite voturile la finalul numărării acestora. Candidatul propus pentru funcția de ministru al Justiției, Stelian Ion, a primit marți, după audierea sa în comisiile parlamentare, aviz negativ. Avizul este consultativ, astfel că premierul propus nu este obligat să schimbe miniștrii care nu au obținut undă verde în comisiile de specialitate. Votul de învestitură pentru Guvernul monocolor USR condus de Dacian Cioloș se va acorda, miercuri, în Parlament, începând cu ora 10.00. „Problema salarizăii nu e rezolvată, e adevărat, s-au adunat sume mari restante şi va trebui să analizăm. S-a generalizat un indice pe care l-a avut în vedere la momentul efectuării acestei grile salariale, pornind de la salariile obţinute de personalul din probaţiune şi s-a ajuns la situaţii în care, într-adevăr, acum sunt multe hotărâri judecătoreşti în baza cărora trebuie acordate drepturi, dar există şi alte decizii care prevăd altceva. Ar trebui să existe o practică unitară şi am făcut demersuri în ideea promovării unui recurs în interesul legii. Din punct de vedere logistic, am acordat sumele cerute. La Prahova s-a dat în folosinţă noul Palat de Justiţie. Am dat tot concursul pentru acest proiect”. ”Legat de cartierul Justiţiei, vreau să le mulţumesc colegilor din PNL din Consiliul General, alături de care am reuşit să deblocăm proiectul. Dincolo de luptele politice, sunt proiecte care trebuie duse mai departe. Acesta e un proiect de 400 de milioane de euro, care dacă va fi realizat în Bucureşti, şi sper să fie, va fi un proiect fabulos”, a mai punctat Stelian Ion.
UPDATE 14.30 Audiere Claudiu Năsui, ministru propus pentru Economie, aviz negativ
Năsui a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Economiei, Mediului de Afaceri şi Turismului din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 13 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 11 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere. Claudiu Năsui a vorbit în fața comisiilor la audieri marți după amiază, spunând că Ministerul Economiei, sub conducerea lui a fost prima instituție care a publicat pe site-ul propriu toate contractele cu statul. ”Unul dintre eforturile care vor continua va fi cel de transparență”, a mai spus acesta. Năsui a mai pomenit de nevoia de reformă a companiilor de stat. ”Sunt companii cu datorii imense, care fac pierderi imense, trebuie să acționăm unitar și cu logică de portofoliu, ca să nu mai existe acele găuri negre. Numirile în conducerile companiiilor trebuie să fie făcute pe criteriul profesionalismului”. Debirocratizarea a reprezentat și ea un reper în discursul ministrului desemnat pentru portofoliul Economiei. ”Statul român exercită o povară fiscală și administrativă foarte mare asupra mediului privat. Trebuie făcute multe – printre măsuri se numără desființarea analizei la risc, o analiză plătită pentru niște firme care să îți zică să pui lacăt la ușă. O altă măsură necesară: să nu mai fie obligatorii tranzacțiile prin trezorerie. E necesară simplificarea procedurilor pentru beneficiarul real”.
Moment din audierea lui Claudiu Năsui puteți urmări în continuare:
UPDATE ora 13.50 Cristina Prună a primit aviz negativ, pentru funcţia de ministru al Energiei
S-au înregistrat 14 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi 16 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere. ”Traversăm una dintre cele mai grave crize energetice ale ultimului deceniu. Avem de luat măsuri în sprijinul consumatorilor casnici şi noncasnici, întrucât situaţia ne afectează pe toţi. Aşa că nu avem timp de pierdut„, a spus ea, în timpul audierilor. Prună şi-a exprimat mândria că, în proiectul de lege privind compensarea facturilor, una dintre măsurile incluse a fost reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie. „Direct, în factură, Românii ar putea vedea această reducere chiar de la 1 noiembrie. Măsurile luate permit reducerea cu 32% a facturii de energie electrică şi 33% la gaze„, a precizat Prună. „Sunt o susţinătoare a liberalizării pieţei, înseamnă să nu rămână captivi consumatorii, înseamnă investiţii pe termen lung pentru mai multă producţie de gaze şi electricitate„, a mai spus reprezentanta USR.
UPDATE ora 13.15 C.Ghinea: ”Sunt 0 șanse ca România să nu primească finanțare prin PNRR”
Cristian Ghinea a trecut și el prin furcile caudine ale audierilor din comisiile de specialitate, unde punctul fierbine a fost PNRR-ul. Ghinea a spus în cadrul audierilor că a reușit să țină departe PNRR-ul de segmentul politic și că planul făcut de oamenii din ministerul pe care l-a condus a fost apreciat de Comisia Europeană. ”Suntem la o rată de contractare de peste 50% din fondurile puse la dispoziție. Trebuie făcute eforturi până în 2023”, a adăugat Ghinea. Aceesta a răspuns întrebărilor membrilor comisiei, la una dintre aceastea susținând că ” 0 șanse ca România să nu primească finanțare prin PNRR”. Al doilea ”râu” este deschiderea Planurilor de Organizare Regională viitoare, a spus cel care a condus portofoliul fondurilor europene în Cabinetul Cîțu. ”Am pus în programul de guvernare pentru prima dată în spațiul public momentul în care vom trimite POR către comisie: 15 decembrie 2021 pentru incluziune și demnitate, educație, regionale (8 programe), asistență tehnică și transport. La 1 martie 2022 urmează dezvoltare durabilă, tranziție justă și digitalizare. La 15 decembrie îmi propun să trimitem cele trei ITI”.
Voturile primite de Cristian Ghinea sunt 7 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri. S-a obținut aviz negativ, anunță președintele comisiei.
UPDATE 14:25 Ionuț Moșteanu, propunerea pentru Ministerul Dezvoltării, principalele declarații la audieri:
Ionuț Moșteanu, propunerea lui Dacian Cioloș pentru Ministerul Dezvoltării, a trecut și el de comisiile de audier însă cu aviz negativ. Au fost 10 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 16 abţineri. ”Ministerul Dezvoltării e un minister important și foarte complicat, condus bine poate face modificări în viața fiecărui om. În anul ce urmează avem o provocare, trebuie să promovăm 20 de proiecte de legi care sunt importante pentru PNRR. Fără acestea nu vom putea mișca PNRR-ul la ritmul cu care ne dorim cu toții”, a declarat Ionuț Moșteanu. Acesta a spus că USR nu a fost niciodată împotriva investițiilor și dezvoltării localităților mici ”însă când ne uităm la un nou program de dezvoltare, de 50 de miliarde, trebuie să ne asigurăm că fiecare leu din banii ăștia va face diferența. Am cerut transparență, mecanisme de control a calității”. Moșteanu a mai spus că e nevoie de o reformă structurală a programului Anghel Saligny și că susține comasarea voluntară, prin punctaj suplimentar la proiectele din callurile de finanțare sau printr-un program dedicat pentru autoritățile locale care doresc să se comaseze.
UPDATE 12:30 SURPRIZĂ: Cătălin Drulă, a primit un aviz pozitiv în audierile din comisiile Parlamentului, pentru că nu a fost îndeplinită procedura
Mai exact, deși numărul voturilor pentru avizarea negativă era mai mare, el nu a întrunit suficiente voturi pentru avizul negativ, dar nici pentru unul pozitiv. Așa că a primit aviz pozitiv. La finalul audierilor a fost supus la vot un aviz negativ, înregistrându-se 12 voturi pentru aviz negativ, 8 voturi împotrivă şi 7 abtineri. Preşedintele de şedinţă a precizat că nu a trecut avizul negativ, nefiind majoritate. „Eu le mulţumesc colegilor din Comisia de Transporturi pentru apreciere, le mulţumesc pentru această aprobare, să spunem, din Comisia de Transporturi. Aici am avut un dialog tehnic, un dialog pe proiecte, înseamnă că există o apreciere faţă de munca pe care am făcut-o până acum la transporturi şi faţă de ceea ce propunem să facem în continuare cu echipa noastră la transporturi şi pentru infrastructura României”, a explicat Drulă, după audieri. Întrebat dacă, procedural, acesta a fost un aviz corect, Cătălin Drulă a răspuns: „Asta e o întrebare pe care va trebui să o adresaţi preşedintelui de comisie care va redacta ….eu când am mai fost în comisii, vă spun din experienţa mea anterioară de parlamentar, momentul în care o propunere ca aceasta pică la vot este opţiunea cealaltă. Deci avizul înţeleg că este implicit pozitiv, dacă propunerea de aviz negativ a căzut la vot. Până la urmă, preşedinţi celor două comisii, de la Cameră şi de la Senat, vor semna pe acest aviz trimis către plen„.
Concluziile comisiei și votul, le puteți urmări în următorul video, după minutul 53.00.
UPDATE ora 12.40 Alin Stoica a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne
S-au înregistrat 19 voturi „pentru” aviz negativ, 5 „împotrivă” şi 13 abţineri. Alin Stoica a spus la ieşirea de la audieri că este un vot politic care reflectă situaţia politică. „USR PLUS încearcă să aducă normalitatea în România şi să arate că există o forţă politică care doreşte să continue o guvernare în această situaţie foarte dificilă în care se află România şi noi sperăm ca toate forţele politice până la urmă să găsească o soluţie care să fie sustenabilă pe termen lung„, a declarat Alin Stoica.
El a menţionat că experienţa pe care a avut-o la Prefectura Capitalei l-a ajutat foarte mult să înţeleagă cum funcţionează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
UPDATE ora 12.25 Dan Barna a primit marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
S-au întrunit 20 de voturi „împotrivă”, 11 voturi „pentru” şi 4 abţineri.
UPDATE ora 12.20 Iulia Popovici, care a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, a afirmat că digitalizarea Ministerului Culturii şi alinierea salariilor la nivelul celorlalte autorităţi centrale sunt prioritare.
„Digitalizarea ministerului şi alinierea salariilor la nivelul celorlalte autorităţi centrale sunt prioritare, pentru că ceea ce există acum a condus în timp la un acut deficit de personal şi la imposibilitatea de a atrage specialişti în administraţia culturală. Încă şi mai dramatică e situaţia direcţiilor judeţene de cultură, a căror capacitate umană şi administrativă trebuie crescută prin regândirea organigramei şi a salariilor, însoţită de respectarea Legi Monumentelor Istorice, care stipulează înfiinţarea Serviciului Monumentelor Istorice, încadrat cu personal specializat, asta însemnând principial arhitecţi„, a spus Popovici la audieri.
UPDATE ora 12.15 Ministrul propus la Apărare, Nicu Fălcoi, a primit, marţi, aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 15 voturi „împotrivă”, 8 voturi „pentru” şi 13 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
S-au înregistrat 15 voturi „împotrivă”, 8 voturi „pentru” şi 13 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
UPDATE ora 12.10 Monica Elena Berescu a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 17 voturi „pentru”, 17 „împotrivă” şi 8 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
UPDATE ora 11.15 Tudor Pop, candidat propus de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş, a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.
În urma audierilor desfăşurate la Camera Deputaţilor, Pop a primit 9 voturi pentru şi 12 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 4 abţineri. La audieri a asistat pentru scurt timp şi prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş.
UPDATE ora 11.05 Iulia Popovici a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 9 voturi ‘împotriva’ numirii ca ministru, 4 voturi „pentru” şi 7 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.
Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.
Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.
Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.
În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.